En kommune, der opsagde en handicappet medarbejder, skal nu give en godtgørelse til den opsagte, har Sø- og Handelsretten afgjort, oplyser Dansk Erhverv. Opsigelsen var i strid med forskelsbehandlingsloven.
En civilingeniør i kommunens lokalplan-team blev indblandet i et trafikuheld, da hun skulle hente en kage til et byrådsmøde. Ved ulykken ramte kagefadet hendes arm, hvilket medførte stærke smerter i armen. Tre måneder efter ulykken fik civilingeniøren diagnosen refleksdystrofi, der er et komplekst regionalt smertesyndrom - og blev deltidssygemeldt.
Kommunen indledte afskedigelsesprocedure, da civilingeniøren havde været deltidssygemeldt i et år og tre måneder. Kommunen forklarede, at årsagen til afskedigelsen var, at kommunen ikke kunne tilbyde nedsat arbejdstid, da civilingeniørens arbejdsområde var højt specialiseret. Civilingeniørens fagforening havde tre måneder inden opsigelsen foreslået, at hun blev fastansat med en 20 timers arbejdsuge svarende til deltidssygemeldingen.
Nyt handicapbegreb
Retten lagde til grund, at en deltidsansættelse på 20 timer om ugen var en hensigtsmæssig tilpasningsforanstaltning, som kommunen skulle tilbyde, med mindre der var tale om en uforholdsmæssig stor byrde for kommunen.
Retten konstaterede samtidig, at det var kommunen, der skulle bevise, at tilpasningsforanstaltningen var uforholdsmæssig byrdefuld. Kommunen kunne imidlertid ikke løfte bevisbyrden, fordi den slet ikke havde forsøgt på det, men blot på grundlag af interne overvejelser havde besluttet, at det ikke var muligt. Derfor vurderede retten, at opsigelsen var i strid med forskelsbehandlingsloven.
Godtgørelsen blev fastsat til seks måneders løn - mod normalt ni måneder ved tilsvarende anciennitet, fordi det handicapbegreb, som retten lagde til grund ved afgørelsen, først blev defineret af EU-domstolen efter opsigelsen af civilingeniøren.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.