
Forkert, forældet eller forvirrende lyder dommen over de kommunale hjemmesider, hvor borgerne skal skaffe sig oplysninger om, om de har ret til kontanthjælp eller den markant lavere integrationsydelse. Advokater frygter, at det kan føre til fejl i sagsbehandlingen og ende med, at flere danskere havner ulovligt på integrationsydelse, skriver Politiken søndag.
Konklusionen kommer efter et tjek af de ti største kommuners hjemmesider, som Politiken har foretaget i samarbejde med flere jurister.
Sidste år erkendte udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), at danske statsborgere i nogle tilfælde i strid med EU-retten var blevet sat på den omstridte ydelse, og at loven nu skal tolkes anderledes. Men flere hjemmesider er ikke blevet opdateret efter ministerens erkendelse.
Det er jurist Nadja Schou Lauridsen fra Tænketanken Europa, der har gennemgået hjemmesiderne for Politiken, og hun konkluderer, at nogle af siderne slet ikke nævner integrationsydelsen, mens en række ikke er opdateret med den nye tolkning af reglerne.
- Så når borgerne klikker ind på hjemmesiden, får de forkerte oplysninger, siger hun til Politiken.
'Generelt misvisende'
Hun får opbakning af lektor i EU-ret ved Syddansk Universitet Peter Starup:
- Kommunernes beskrivelser på hjemmesiderne er generelt misvisende. I intet tilfælde er der redegjort præcist for borgernes rettigheder, og man har tilsyneladende ikke fået opdateret beskrivelserne efter den seneste praksisændring, siger han til avisen.
Han påpeger samtidig, at Borger.dk redegør 'så overordnet for rettighederne, at borgerne stort set ingen vejledning får', ligesom den offentlige side for borgere over hele landet linker til en gammel orientering på Udlændinge- og Integrationsministeriets hjemmeside.
Advokat Line Barfod, der er tidligere folketingsmedlem for Enhedslisten, sætter spørgsmålstegn ved, om sagsbehandlerne også handler ud fra de forældede retningslinjer.
- Hvis de ikke får at vide, at der er kommet et orienteringsbrev fra ministeren, så følger de det jo ikke. Og så sidder der folk, som ikke får den individuelle vurdering, de har krav på, siger hun til Politiken.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.