dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi

Kommunerne kontanthjælpspisker forskelligt

Nogle kommuner fører tilsyneladende stram kurs over for kontanthjælpsmodtagere, mens andre er tilbageholdende
6. APR 2015 19.39

Der er stor forskel på, hvordan kommunerne benytter muligheden for at trække i kontanthjælpen til de borgere, som ikke vurderes at være jobsøgende.

Lovgivningen giver kommunerne mulighed for at straffe de kontanthjælpsmodtagere, der ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet ved eksempelvis at trække et par dages kontanthjælp.

Ifølge Jyllands-Posten skete det for 42 pct. af alle kontanthjælpsmodtagere i Skive Kommune i 2013, mens man samme år kun svingede pisken over 8,4 pct. i nabokommunen Viborg.

Viborg: Måske vi skulle kigge på det
Det har Viborgs borgmester Torsten Nielsen (K) ikke umiddelbart nogen god forklaring på.

- Jeg kender ikke tallene, men det kunne da godt lyde som om, at det var noget, vi skulle kigge på. Omvendt kan det sagtens fortolkes på den måde, at dialogen fungerer så godt, at det ikke er nødvendigt at sanktionere, siger han til Ritzau.

I Skive mener borgmester Peder Chr. Kirkegaard (V), at man bare følger den lovgivning, der gælder.

- Vi udbetaler det, der skal udbetales, men vi benytter os også af de sanktionsmuligheder, der er. Det er en del af vores arbejdsmarkedspolitik, at vi gerne vil give et job- eller praktiktilbud til vores kontanthjælpsmodtagere, fordi vi synes, at det er den bedste måde at forbedre deres livssituation og hjælpe dem ud på arbejdsmarkedet. Til gengæld siger vi også klart og tydeligt, at det har en konsekvens, hvis ikke man tager imod tilbuddet. Det er også det, lovgivningen siger, at det skal have, siger han til Ritzau.

Ministeren ind i sagen
Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) siger til Jyllands-Posten, at han vil undersøge, hvad der ligger bag statistikkerne.

- Vi har allerede bedt Ankestyrelsen undersøge baggrunden for udviklingen, og jeg forventer, at de første resultater af undersøgelsen kommer senere på året, siger han til avisen.

Kontanthjælpsreformen, der gav kommunerne yderligere muligheder for at sanktionere kontanthjælpsmodtagere, der ikke er aktivt jobsøgende, trådte i kraft 1. januar 2014.

Sidenhen er antallet af sanktioner dog faldet, hvilket har fået den borgerlige fløj i Folketinget til at bede ministeren om en forklaring.

 

Det siger lovgivningen om muligheden for at blive trukket i kontanthjælp:

  • Er man fyldt 30 år, og vurderes man at være i stand til at påtage sig et ordinært arbejde, som gør en i stand til at forsørge sig selv inden for tre måneder, bliver man betragtet som jobparat.
  • Som jobparat skal man aktivt søge job, og undervejs modtager man kontanthjælp.
  • Hvis man ikke lever op til kravene om jobsøgning, får man en sanktion. For eksempel kan kommunen trække tre dage af ens kontanthjælp ved en såkaldt punktsanktion.
  • Hvis man gentagne gange ikke overholder kravene om at søge job og deltage i aktive tilbud, kan man få en skærpet sanktion.
  • En skærpet sanktion betyder, at man mister retten til kontanthjælp i en periode på op til tre måneder. I stedet vil man modtage tilbud, samtaler eller daglig pligt til at møde frem i jobcentret, og man får udbetalt kontanthjælp for de dage, du møder frem.

Ritzau

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/kommunerne-kontanthjaelpspisker-forskelligt

GDPR