

Den kraftigt reducerede integrationsydelse, som den nye V-regering har bebudet, og som er på vej gennem lovprocessen, kommer til at vælte store udgifter til boligplacering over på kommunerne. Det beskriver KL i et høringssvar til loven, der blev førstebehandlet i Folketinget 3. august.
Kommunerne har nemlig ifølge integrationsloven en forpligtelse til snarest muligt at tilbyde flygtninge en permanent bolig. Og det er med den nuværende forsørgerydelse i forvejen en stor udfordring - som altså med den varslede kraftige reduktion frygtes at blive endnu større.
En KL-undersøgelse fra foråret 2014 viste allerede, at stigningen i flygtningetallet gjorde det svært for otte ud af ni kommuner at finde tilstrækkeligt billige boliger, som var til at betale for de nyankomne familier og enlige.
Den kommende integrationsydelse er lagt op til at ligge på SU-niveau - uden mulighed for at supplere med løn eller lån. På den baggrund vurderer KL, at det som hovedregel ikke bliver muligt at tilbyde en permanent bolig, så flygtningene får lejekontrakt til egen bolig. Der er med KL's ord derfor et misforhold mellem boligplaceringskravet og kommunernes handlemuligheder.
Særligt tilskud langt fra nok
Uden mulighed for at placere flygtninge i permanente boliger vil trængte kommuner være henvist til at placere flygtninge i midlertidige indkvarteringer, hvor der er fastsat maksimale takster for flygtningenes egenbetaling. I den sammenhæng kan nævnes Kolding, der har været ude i at bruge lokale bed-and-breakfasts til 8.850 kr. om måneden for et værelse. Og Kolding Hotel Apartments indkasserede 4.650 kr. om måneden pr. værelse for de fem værelser, kommunen aktuelt lejede i juli, da vi omtalte prisen.
Priser af den kaliber forudsætter af gode grunde en maksimumbetaling for flygtningene - men det er der til gengæld ikke tale om, når det kommer til en permanent bolig, som skal betales ud af den nye ydelse på den størrelse, den nu havner på.
KL peger på problemet i, at der ikke er taget højde for manglen på billige boliger i de nuværende finansieringsregler i integrationsloven, hvor udgifter til midlertidig indkvartering indgår som del af det såkaldte grundtilskud, men hvor det bygger på en forudsætning om, at midlertidig indkvartering kun er en kortvarig løsning.
I Økonomiaftalen for 2016 blev der afsat 200 mio. kr. som ekstraordinært integrationstilskud som løsning på det problem, men KL vurderer, at det ikke er tilstrækkeligt.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.