Et klart mandat fra den kommunale ledelse, et godt samarbejde om placering af de ledige på arbejdspladserne, og kolleger, der kan se mening og værdi i inklusionsarbejdet. Det er nogle af de ingredienser, der skaber gode forløb for udsatte borgere, når de er i virksomhedspraktik eller løntilskudsjob på kommunale arbejdspladser.
Det viser en ny analyse fra SFI, hvor man har undersøgt, hvordan kommunerne bedst sætter rammerne om gode inklusionsforløb på kommunens arbejdspladser. Undersøgelsen bygger på en række interviews på arbejdspladser og i kommuner, hvor man har gode erfaringer med inklusionsforløb for fx kontanthjælpsmodtagere med psykiske eller sociale udfordringer.
Særligt de klare rammer og retningslinjer er afgørende, hvis forløbene skal give udbytte for borger og arbejdspladsen og i praksis betyder det, at man i besøgte kommuner fx sørger for, at den kommunale ledelse og fællestillidsrepræsentanterne aftaler centrale retningslinjer for inklusionsarbejdet. Retningslinjerne skal blandt andet sikre, at forløbene ikke erstatter fast arbejdskraft, og at de lokale tillidsrepræsentanter bliver inddraget i beslutninger omkring forløbene.
Glæde og mening
Derudover fandt SFI også frem til, at det er vigtigt, at kommunens HR-afdeling og jobcentrene arbejder konstruktivt sammen om at placere borgerne på de arbejdspladser, hvor de passer bedst ind. Til sidst men ikke mindst er det væsentligt, at ledelsen på de enkelte arbejdspladser tager ansvar for forløbene – også ved at stoppe de forløb, der ikke fungerer.
Blandt de besøgte arbejdspladser er blandt andet plejecentre, daginstitutioner og entreprenørgårde og her fortæller både ledere og medarbejdere, at de betragter det som en pligt at tage imod de inkluderede, og at de finder stor glæde og mening i at hjælpe et menneske til at vokse. Og når forløbene lykkes, kan det tilmed give de fastansatte et nyt blik på deres egen faglighed og give luft til arbejdspladsens kerneopgave.
Også centralt i de besøgte kommuner er holdningen klar: Det er en økonomisk og politisk nødvendighed, at kommunen engagerer sig i arbejdet med at få sårbare borgere tættere på arbejdsmarkedet. Netop dette mandat er afgørende og har stor betydning for arbejdspladsernes engagement, viser analysen.
mfa
Læs eller download analysen 'Rummelighed i praksis'.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.