dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi

Lidt færre chefer i kommunerne siden 2010

Kommunerne sparer decentrale chefer væk og ansætter flere sagsbehandlere fx i jobcentrene til at hjælpe folk i arbejde, viser ny analyse fra KORA
21. JUN 2013 7.25

Kommuner har slanket deres administrationer. Fra 2010 til 2012 er antallet af ansatte med ledelsesmæssige og administrative opgaver faldet med lidt over 1.200 fuldtidsstillinger om året. Det viser en ny analyse fra KORA baseret på de nyeste tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor.

Tallene viser dog, at kommunerne ikke har reduceret deres administrative medarbejderstabe over en bred kam. Det er især de decentrale ledere, der er blevet færre af. Samtidig er antallet af administrative medarbejdere med myndighedsopgaver steget. Det er fx sagsbehandlere i jobcentre og andre, der har at gøre med direkte service til borgerne.

Helt konkret er antallet af decentrale ledere faldet med 0,7 fuldtidsstilling pr. tusind indbyggere siden 2010. Omvendt er der kommet 0,2 flere sagsbehandlere og andre medarbejdere med myndighedsopgaver til.

Der kan være flere grunde til denne udvikling. En forklaring er, at der i disse år bliver sammenlagt og lukket mange kommunale institutioner, så der bliver færre og større plejecentre, daginstitutioner og folkeskoler. Derfor er det ikke overraskende, at det særligt er decentrale chefer, der er blevet færre af, siger Sune Welling Hansen fra KORA.

Almindelig nedgang i job
En anden forklaring er, at Danmark stadig er i en økonomisk nedgangsperiode med mere end 150.000 ledige – det svarer til over fire pct. af arbejdsstyrken. Det er vigtigt, fordi antallet af administrative ansatte, der løser myndighedsopgaver, er konjunkturafhængigt – særligt på arbejdsmarkedsområdet.

- Behovet for sagsbehandlere i jobcentrene stiger og falder i takt med konjunkturerne. Det er helt forventeligt, at der ansættes flere, når ledigheden stiger. Det ser altså ud til, at kommunerne justerer deres medarbejderstabe til behovene i den nuværende økonomiske situation, siger Sune Welling Hansen.

Analysen viser, at kommunerne også har oprustet med flere socialrådgivere måske for bedre at kunne styre og målrette indsatsen for udsatte børn og unge, handicappede, misbrugere m.fl.

Den landsgennemsnitlige udvikling i det administrative personaleforbrug dækker over væsentlige forskelle imellem kommunerne, som blandt andet skyldes forskelle i befolkningssammensætning og indbyggertal.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/lidt-faerre-chefer-i-kommunerne-siden-2010

GDPR