

Det er en noget lunken modtagelse, LO og FTF giver anbefalingerne i Beskæftigelsesrapporten, som Carsten Koch-udvalget offentliggjorde tirsdag.
Organisationerne kritiserer bl.a. anbefalingerne om at fjerne kommunernes beskæftigelsestilskud. Et tilskud, som staten giver hver enkelt kommune til at finansiere tilbud, der kan hjælpe borgere i arbejde eller anden aktivering. Udvalget mener, at tilskuddet i stedet skal flyttes over i kommunernes generelle bloktilskud fra staten.
Men det falder ikke i LO og FTF's smag, fremgår det af partsbilagene i ekspertgruppens rapport:
'LO og FTF mener ikke, at et bloktilskud kan stå alene, idet vi ønsker tryghed omkring de økonomiske midler til beskæftigelsesområdet. Risikoen for, at kommunalpolitikerne kan blive fristet til at anvende midlerne til børnepasning eller ældrepleje i stedet for en svær forståelig indsats over for arbejdsløse, skal fjernes'.
Organisationerne mener ikke, at eksperterne har undersøgt konsekvenserne at flytte rundt på tilskuddene tilstrækkeligt.
Kritik af nyt refunderingssystem
Udvalgs-eksperterne fastslår i rapporten, at en gennemskuelig økonomi på beskæftigelsesområdet er vigtig, og at det sker ved at forenkle reglerne omkring tilskud til kommunes beskæftigelsesindsats.
Det er LO og FTF enige i. Dog mener de ikke, at det skal ske ved at fjerne det enkelte og regulerende beskæftigelsestilskud til hver kommune.
'Vi er (..) enige i, at det særlige beskæftigelsestilskud med fordel kan forenkles, så der ikke er den oplevede uforudsigelighed om tilskuddet i kommunerne. Hvilken model, som skal vælges, bør dog understøttes af dækkende analyser', står der i det fælles partsbilag fra LO og FTF.
Anbefalingen, om, at tilskuds-ordningerne skal være mere gennemsigtige,er ifølge FTF og LO paradoksale, fordi udvalget selv foreslår et nyt refusionssystem.
I stedet for at refundere kommunerne for udgifter efter hvilken ydelse (revalidering, løntilskud, ledighedsydelse mm.) en arbejdsløs borger er på, som i dag, forslår udvalget, at kommunerne får én slags refusion uanset ydelse. Til gengæld refunderer staten mindre og mindre for hvert år, den samme borger går ledig.
Og det vil skabe økonomisk usikkerhed for kommunerne, tror LO og FTF.
'(...) kommunerne kommer til at bære en større økonomisk risiko. LO og FTF er meget betænkelige ved dette, set i lyset af de meget konjunkturbestemte udgifter. Modellen medfører således dels en forhøjet risiko for, at den enkelte kommunes økonomi vælter, dels at økonomien bag indsatsen for de arbejdsløse kan komme til at variere kraftigt fra kommune til kommune, afhængigt af ledighedsudviklingen i den enkelte kommune.'
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.