
AARHUS: 'Aarhus aflønner handicaphjælpere i særdeleshed lavere end andre kommuner' - og 'Aarhus har opfordret KL til at overveje at stævne Ankestyrelsen for den såkaldte Horsens-afgørelse'. Sådan stod det at læse i en kronik fra udviklingschef i Muskelsvindfonden, Jørgen Lenger, - Aarhus holdt politisk lobbyarbejde hemmeligt - som vi bragte 8. januar.
Horsens-afgørelsen er en afgørelse fra foråret 2013, hvor Ankestyrelsen bragte de kommuner, der måtte ønske at administrere handicaphjælp ligesom hjemmehjælp, på andre tanker. Den går nemlig ikke. Og Aarhus Kommune blev tvunget til at trække, hvad Muskelsvindfonden opfattede som en række alvorlige forringelser af Borgerstyret Personlig Assistance (BPA) tilbage.
Sagen gjaldt en ung kvinde med muskelsvind, der fik frataget store dele af sin hjælpeordning (BPA) og pludselig måtte klare sig med 80 timer om ugen i stedet for de hidtidige 168 timer. Se Horsens taber prøvesag om handicaphjælp - fra 2. april 2013.
dknyt har bedt rådmand i Magistraten for Social og Beskæftigelse, Thomas Medom (SF), forholde sig til nogle af kritikpunkterne, og først og fremest lægger han afstand til, at Aarhus - ganske rigtigt - opfordrede KL til at stævne Ankestyrelsen for at få omstødt Horsens-afgørelsen. Hvilket dog ikke er sket.
Før min tid
- Det foregik før min tid, siger Thomas Medom, der i 2014 afløste Hans Halvorsen (S) som politisk overhovede på det sociale område og hellere vil koncentrere sig om at få ændret betingelserne for handicaphjælp-området generelt - både lokalt og på landsplan.
- Vi har i Aarhus tilført området 13 mio. fra budget 2014 og fremover, og selv ser jeg det som en god idé at få området overenskomstdækket - det kræver bare økonomisk kompensation fra staten. Og det er det, vi arbejder på - på landsplan via KL.
Aarhus skubber således på at få spørgsmålet om BPA-ordninger ind i den kommende regeringsaftale.
Urigtigt
Muskelsvindfonden har også kritiseret, at det ikke var Aarhus Kommune, men Socialministeriet, der efter ventetid på halvandet år gav aktindsigt i korrespondancen mellem kommunen og KL i sagen. Til det siger Thomas Medom, at det både er en ærgerlig og urigtig kritik:
- Der er jo netop tale om det stik modsatte, at vi i første omgang gav aktindsigt, men fik at vide af ministeriet, at vi ikke måtte, fordi det var lovforberedende arbejde.
På det punkt skrev Jørgen Lenger derimod i sin kronik, at det nu var Statsforvaltningen, som efter en klage fra Muskelsvindfonden udtalte, at komunen ikke kunne nægte aktindsigt med begrundelsen 'lovforberedende arbejde'.
Den afgørelse vender dknyt tilbage til. Ligesom vi vil følge det lovforslag, socialminister Manu Sareen har fremsat i sidste folketingssamling.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.