dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi

Mini-fleksjob - ja hvis der er et udviklingsperspektiv

Skanderborg visiterer langt færre til førtidspension - og satser stærkt på sammenhængende forløb, så udsatte borgere har bare én sagsbehandler
28. MAJ 2015 16.34

SKANDERBORG: Danmarks næstlaveste ledighed, forholdsvis få på offentlig forsørgelse, forholdsvis få på førtidspension og stor brug af fleksjob - også de helt små med helt få timer om ugen. Det er en kort beskrivelse af situationen i Skanderborg Kommune ifølge direktør Jørgen Erlandsen på KL's Social- og sundhedspolitiske Forum i Aalborg, hvor han holdt oplægget påp en minikonference med tidlen 'De svage ledige skal i job!'

Med hensyn til værktøjet mini-fleksjob understregede han, at han betragtede et forløb som en succes, hvis man kunne hjælpe en borger fra to til 15 ugentlige timers fleksjob - så han/hun begyndte at blive attraktiv for arbejdsmarkedet: Om ikke andet, så ansætter man dem selv i Skanderborg Kommune, fremgik det.

- For et par år siden ville de samme folk være røget på førtidspension, sagde Erlandsen og sammenlignede tilkendelsen af førtidspension med at have skabt en fattig folkepensionist.

Opgør med dogme
I tråd med den seneste lovgivning betragtede Skanderborg-direktøren førtidspensionen som en falliterklæring, der med alle kræfter skal reduceres til det mindst mulige antal. I den østjyske kommune tildeles der nu blot ca. 60 årligt mod tidligere op til 150.

- Vi har besluttet os for et opgør med dogmet om, at beskæftigelsesområdet er ustyrbart. Med de nødvendige dispensationer fra ministerierne har vi kunnet samordne myndigheds- og service-indsatsen i henholdsvis socialafdeling og jobcenter. Vi pointerer et fælles ansvar for, at en borger kommer videre hurtigst muligt - ikke strander i systremet på grund af silotænkning eller kolleger, der ikke lige kan træffes. Og vigtigst af alt: En borger, der før kunne møde en række af sagsbehandlere, mentorer, rusmiddelkonsulenter og bostøtter, vil nu stor udstrækning blot have en enkelt sagsbehandler at forholde sig til. Det flytter!

Erlandsen mødte en vis skepsis - blandt andet på baggrund af, at i nogle kommuner ses en praksis, hvor folk ganske vist visiteres til fleksjob, men bare ikke får noget - og så ryger de i øvrigt på den lavere ledighedsydelse imens.

Sikker indtægt
Og Knud Kristensen fra SIND advarede også imod, at den meget arbejdsmarkedsrettede indsats kan lade de allersvageste i stikken: De, som blot ønsker ro og sikkerhed for en indtægt. En indvending, Erlandsen parerede med en erfaring om, hvordan det at få en lønseddel, at få kolleger og en status som lønarbejder betyder så uendeligt meget - også bare om det er to timer ugentligt til at begynde med.

Socialudvalgsmedlem i København, Henrik Appel (S), var også fortaler for de kortvarige fleksjob og efterlyste flere job med at brygge kaffe, bage brød, tage sig af køkkener og være bud - f.eks. i de mange offentlige kontorer, mens Knud Kristensen mindede om, at loven jo også muliggør førtidspensionister at tage et deltidsjob på løntilskud - mens de bevarer deres sikre pension.

Appels eksempel om at lade borgere med kun lidt arbejdsevne tilbage flytte papirer fra kontor til kontor som bud mødte en maliciøs kommentar fra en Egedal-politiker, der netop har hørt om, hvordan man på Herlev Hospital har indført robotter til den type job.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/mini-fleksjob-ja-hvis-der-er-et-udviklingsperspektiv

GDPR