Et enigt Folketing har vedtaget en ny ferielov, der ændrer afgørende på det hidtidige optjeningsprincip. Når loven træder i kraft om godt to år, sikres også nyansatte at kunne holde betalt ferie det første år i jobbet.
Under de gældende regler kan der gå op til 16 måneder, før eksempelvis nyuddannede kan gå på ferie med løn. Ændringen af de danske regler sker efter pres fra EU, der finder den hidtidige danske ferielov i strid med EU-retten.
- Udgangspunktet er klart: Alle lønmodtagere skal have ret til betalt ferie - også nye på arbejdsmarkedet. Hvert år er der 50.000 nyuddannede, som i deres første ansættelsesår ikke kan holde betalt ferie, ligesom alle andre. Det laver vi om på nu, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i en kommentar.
Når den nye ferielov først træder i kraft fra 1. september 2020 er det for at have tid til at indrette kollektive overenskomster efter de nye regler. Inden lovens ikrafttræden skal der tillige tilrettelægges en overgangsordning.
Den nye ferielov giver alle lønmodtagere ret til det samme antal feriedage som i dag, blot skal de fremover optjene og afvikle deres ferie i samme tidsrum i modsætning til i dag, hvor ferien optjenes i kalenderåret januar-december men først kan afholdes fra 1. maj året efter.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.