SYDDANMARK: Flere og flere virksomheder har svært ved at finde medarbejdere med de rette kompetencer, selvom der er dygtige ledige, der hellere end gerne vil tage fat. Ofte skyldes det ganske enkelt, at der ikke udbydes uddannelser, som er målrettet de mere specialiserede arbejdsområder.
Det vil de syv kommuner i Trekantområdet gøre noget ved, og i september gik deres jobcentre derfor i gang med et nyt, fælles uddannelsesprojekt. Projektet skal føre til, at der hurtigt bliver uddannet flere af de CNC-operatører, der er stor mangel på i den lokale jern- og metalindustri.
I samarbejde med en række private virksomheder og Syddansk Erhvervsskole (SDE) i Vejle er kommunerne gået i gang med at skræddersy et helt nyt uddannelsesforløb for CNC-operatører. Og hvis alt forløber planmæssigt, vil deltagerne have opnået de kvalifikationer, virksomhederne efterspørger i løbet af et halvt år. Der er tale om et samarbejde, hvor både virksomheder, ledige og SDE påtager sig et stort ansvar for, at forløbet kan lykkes.
- Projektet skaffer både kvalificeret arbejdskraft til virksomhederne og arbejde til de ledige. Så det er positivt hele vejen rundt, forklarer Christoffer Melson (V), som er formand for Vejle Kommunes arbejdsmarkedsudvalg. Han hæfter sig samtidig ved, at projektet er smidigt og ubureaukratisk for virksomhederne, som heller ikke betaler noget for uddannelsen. Til gengæld stiller de praktikpladser til rådighed, og bruger de ressourcer der kræves i den forbindelse.
Fordel at samarbejde
Projektet er ifølge de deltagende kommuner et eksempel på, at både virksomheder og borgere kan drage direkte fordel af, at der samarbejdes på tværs af de syv kommunegrænser. Behovet for CNC-operatører i en enkelt kommune giver ikke en uddannelsesinstitution tilstrækkeligt grundlag til at medvirke i et målrettet uddannelsesforløb. Men når de syv jobcentre i fællesskab kan præsentere samme ønske, så giver det pludselig god mening.
Det forklarer Gitte Ottosen (S), som er formand for Beskæftigelsesudvalget i Billund Kommune.
- Hvis vi hver især havde forsøgt at stable lignende projekter på benene, er det meget tvivlsomt, om det ville lykkes. Men når syv kommuner kommer med et fælles udspil, ja så har vi bare en meget større pondus.
De syv deltagende kommuner - Kolding, Fredericia, Vejen, Haderslev, Middelfart, Billund og Vejle - samarbejder i forvejen om en fælles rekrutteringsservice. Det indebærer, at virksomheder kan få tilbudt arbejdskraft fra alle kommunerne, når de kontakter deres lokale jobcenter.
dc
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.