

ODENSE: En advarsel fra Odense Kommune til en lærer for - på personalemøder - at udtale sig kritisk om arbejdsforholdene på skolen, er blevet underkendt af Østre Landsret, skriver lokale medier. Læreren, Erik Schmidt, sagde selv op kort efter den afgørende episode, men Danmarks Lærerforening har forfulgt sagen som principiel for offentligt ansattes ytringsfrihed.
Det juridiske tovtrækkeri har været langvarigt, siden advarslen blev givet i juni 2014. Lærerforeningen forsøgte indledningsvis at få Odense Kommune til at foranstalte en tjenstlig undersøgelse, men det afviste kommunen med henvisning til, at Erik Schmidt havde sagt op.
Næste skridt blev en stævning mod Odense Kommune for at få advarslen trukket tilbage, men før sagens substans kunne behandles, måtte der først en kendelse til, der gav Lærerforeningen og Erik Schmidt ret til overhovedet at få sagen behandles ved civilretten. En kendelse der blev afsagt i byretten, men også måtte en tur omkring landsretten, før den stod fast, blandt andet med henvisning til, at kommunen gav advarslen efter opsigelsen og dermed selv forlængede sagen.
Håb om højere til loftet
Byretssagen om selve advarslen blev for et års tid siden vundet af Odense Kommune, idet retten 'ud fra en samlet bedømmelse' fandt, at Erik Schmidts kritik og måden han fremsatte den på, var 'en overtrædelse af pligten til dekorum' og dermed en tjenesteforseelse, sådan som advarslen også lød på. Overtrædelsen af dekorum, 'passende opførsel', gik på, at Erik Schmidt enten ifølge egen forklaring var vred og hævede stemmen, eller ifølge skolelederens forklaring var ekstrem og personlig.
Ved ankesagen i Østre Landsret havde Danmarks Lærerforening skiftet til en ny advokat, som i sin procedure lagde stor vægt på ytringsfrihedsaspektet. Dommen over Odense Kommune udlægges da også af Danmarks Lærerforenings formand Anders Bondo Christensen som 'en vigtig sejr for ytringsfriheden', og en glad Erik Schmidt selv håber, 'at der igen bliver højere til loftet på skolerne, og at lærerne igen tør sige, når der er noget, de er uenige i', siger han til Fyens.dk.
Formelt begrundes dommen over Odense Kommune med, at det ikke er bevist, at 'Erik Schmidt i forhold til andre lærere skulle have været særligt negativ over for ændringer i arbejdstidsreglerne som følge af skolereformen i 2013, eller at han skulle have have pisket en negativ stemning op i personalegruppen'. Derfor er det landsrettens vurdering, 'at det på trods af hans opførsel på mødet ikke var proportionalt at tildele ham en advarsel'.
Byretsdommens regning til Lærerforeningen på 100.000 kr. i sagsomkostninger er samtidig af landsretten ændret til en regning til Odense Kommune på 126.250 kr.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.