dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Økonom: Droppet modregning får ældre til at forlænge arbejdslivet
Det er økonomisk attraktivt at fortsætte med at arbejde, samtidig med at man får sin folkepension, lyder det fra forbrugerøkonom i Sydbank Ann Lehmann Erichsen.
Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Økonom: Droppet modregning får ældre til at forlænge arbejdslivet

Økonom ser klar sammenhæng mellem droppet modregningsregel og flere ældre, der arbejder efter pensionsalderen.
15. OKT 2023 8.32

Antallet af danskere, der fortsat arbejder, selv om de har passeret pensionsalderen, stiger. Det viser nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

I august var der otte procent flere danskere over folkepensionsalderen, der gik på arbejde, sammenlignet med samme måned året før. Forbrugerøkonom i Sydbank Ann Lehmann Erichsen ser en klar sammenhæng med nye regler, der trådte i kraft 1. januar 2023.

Reglerne betyder, at folkepensionen ikke længere påvirkes af den ældres eller samleverens arbejdsindtægt.

- Det er positive tal, og det fortæller jo, at nogle tidligere har holdt sig tilbage, fordi de er blevet modregnet i folkepensionen, siger Ann Lehmann Erichsen.

Tidligere skete en modregning i beregningen af folkepensionen, hvis man samtidig havde en arbejdsindtægt af en vis størrelse. Men det er fortid nu, og spørger man forbrugerøkonomen, vil det oftest være et stort økonomisk plus at fortsætte med at arbejde, så længe man kan.

- Hvis man har helbredet og lysten til det, skal man fortsætte med at arbejde. Det giver en bedre økonomi.

- Dertil kommer, at man - samtidig med at man får sin folkepension udbetalt - fortsætter med at spare op til arbejdsmarkedspensionen, så længe man arbejder. Det er et plus på alle parametre, mener Ann Lehmann Erichsen.

Vil fortsætte med at stige

Hun forudser, at antallet af ældre, der arbejder ud over folkepensionsalderen, kommer til at stige yderligere de kommende år.

- Jeg er sikker på, at det vil være relevant for mange flere derude, men vi ved, at der altid går lidt tid, før man opdager, at der er kommet nye regler.

- Men det at otte procent flere nu har lyst til at give det en ekstra skalle, viser at de nye regler virker, lyder det fra forbrugerøkonomen.

Anne-Louise Lindkvist, der er markeds- og kunderådgivningschef hos Sampension, er heller ikke i tvivl om, at de nye regler er en del af forklaringen på, at flere ældre arbejder ud over pensionsalderen.

- Der er ingen tvivl om, at det har betydning, at man ikke længere bliver modregnet i folkepensionen, når man er i beskæftigelse. Det er en ekstra gulerod, som har haft til hensigt at holde flere hænder inde på arbejdsmarkedet, og det ser ud til at være lykkedes, siger hun.

/ritzau/
 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.