Formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN), Jens Stenbæk (V), glæder sig i dknyt 15. oktober over en ny undersøgelse fra Overlægeforeningen, der viser, at det store flertal af landets overlæger er tilfreds med deres job. Men det forhold, at lægerne er glade, vil han gerne lave om på. Vi er blevet præsenteret for mange interessante personalepolitiske udmeldinger i tidens løb, men denne springer alligevel i øjnene.
Jens Stenbæk mener, at når overlægerne er så tilfredse, må der være et behov for, at de i højere grad udfordres på jobbet. Det skal ifølge regionernes topforhandler bl.a. ske ved, at flere overlæger skal gå i vagtarbejde og arbejde på skæve tidspunkter - angiveligt for at kunne imødekomme patienternes behov.
Få styr på den tidrøvende it
Nu er det sjældent, at man som læge møder patienter, der specifikt ønsker at blive behandlet om aftenen eller natten i stedet for om dagen. Men hvis regionerne virkelig mener, at der er for få overlæger i arbejde på skæve tidspunkter til at kunne give patienterne en optimal behandling, så falder ansvaret tilbage på de fem regioner. Overlægernes overenskomst blokerer ikke for, at flere sættes i aften- og natarbejde. Til gengæld vil Jens Stenbæks ønske medføre, at færre overlæger er til stede i dagtimerne, og det vil næppe være i patienternes interesse.
Regionernes forhandler springer desuden bekvemt hen over adskillige af undersøgelsens vigtigste resultater. F.eks. undlader han helt at forholde sig til - og kvittere for - at alle landets overlæger i gennemsnit arbejder 46 timer om ugen. Det svarer til, at hver læge lægger en ekstra arbejdsdag om ugen på sygehuset - hver uge året rundt. Hvis Jens Stenbæk også ønsker at udfordre den indsats, vil det i hvert fald ikke være i patienternes interesse - og heller ikke i regionernes. Ikke desto mindre er det præcis, hvad vi ser i disse år, hvor stadig flere læger føler sig presset af en konstant voksende arbejdsmængde og faldende indflydelse på deres arbejde.
Derfor er der mere end nogensinde brug for, at vi og regionerne enes om en fælles indsats, der sikrer en smartere tilrettelæggelse af arbejdet. Der kan hentes tusindvis af lægetimer ved at få styr på tidsrøvende it-systemer og unødvendige dokumentationskrav, og større inddragelse af overlægerne i udvikling og planlægning kan give både bedre og mere effektiv behandling. Det er alt for farligt, hvis regionerne fastholder et kortsigtet og ensidigt fokus på økonomien og derved ødelægger medarbejdernes engagement og arbejdsglæde. For vi vil faktisk det samme som sygehusejerne - nemlig skaffe mest mulig sundhed for pengene.
Anja Mitchell, formand for Overlægeforeningen
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.