dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Politikerne blev advaret om lovbrud to gange bare i år
Nyborgs byråd har udmærket kendt til de ulovlige forhold på børne- og ungeområdet. Alene i år er de to gange blevet informeret før BDO-rapporten blev offentliggjort.
Foto: Nyborg Kommune

Politikerne blev advaret om lovbrud to gange bare i år

To interne rapporter kaster nyt lys over, hvor meget politikerne har vidst om lovbrud på børne- og ungeområdet i Nyborg Kommune.

NYBORG: Det er efterhånden en gammel traver, at de ulovlige forhold som i flere år er foregået på Nyborg Kommunes specialiserede børne- og ungeområde, har været kendt af borgmesteren og de øvrige politikere i byrådet.

Nu slår to hidtil usete rapporter fast, at byrådet mindst to gange i år er blevet gjort opmærksomme på de ulovlige forhold.

Det er DR, der er kommet i besiddelse af to rapporter af Nyborgs borgerrådgiver. Ingen af de to rapporter har været offentliggjort og de har heller ikke figureret som åbne bilag i udvalgs- og byrådets dagsordener.

Men rapporterne er alligevel blevet præsenteret for Økonomiudvalget i henholdsvis maj og november måned. I rapporterne fremgår det, at alle partier i byrådet har fået kendskab til lovbrud og svigt i Socialforvaltningen, før BDO-analysen af hele det sociale område blev offentliggjort i december.

Tidslinje

Det er altså ikke en nyhed længere, at Nyborgs politikere har kendt til problemerne på børne- og ungeområdet. Her får du en tidslinje for de rapporter, dokumenter og notater som flere medier indtil videre er kommet i besiddelse af, og som afslører hvor længe politikerne har kendt til de ulovlige forhold.  

  • 2016: Politikere i Nyborg har haft kendskab til lovbrud i kommunens sagsbehandling på socialområdet siden 5. december. Det fremgår af et notat fra kommunens embedsværk, som bl.a. er blevet læst af Social- og Familieudvalget.
  • 2016: Få uger senere, den 20. december, bliver borgmester Kenneth Muhs (V) orienteret om lovbruddene og de problematiske forhold. Det fremgår i en rapport af Social- og Ankestyrelsens taskforce. 
  • 2019: Ifølge TV 2 Fyn gør Socialstyrelsen kommunen opmærksom på problemerne igen.
  • 2021: Kommunens borgerrådgiver Bjørn Brøndum Pedersen gør politikerne opmærksomme på de ulovlige forhold. Han nævner flere bekymringer i sin årsberetning.
  • 2022: Borgerrådgiveren nævner bekymringerne igen i sin årsberetning for 2022.
  • 2023: Borgerrådgiveren fortsætter med at gøre politikerne opmærksomme på problemerne. Det sker i de to nævnte rapporter fra maj og november måned i år, som DR nu er kommet i besiddelse af.
  • 2019 - nu: Derudover har borgmester Kenneth Muhs fået 54 klager over 27 forskellige socialsager fra borgere de sidste fire år. 

Kilder: DK Nyt, TV2 Fyn, Fyens Stiftstidende, DR

Samtidig med at kommunens egen borgerrådgiver og Socialstyrelsen gør borgmester Kenneth Muhs (V) og byrådet opmærksomme på de ulovlige forhold, sender flere borgere klager til borgmesteren.

TV 2 Fyn skriver, at Kenneth Muhs har modtaget 54 klager over 27 forskellige socialsager fra borgere de sidste fire år. Hvad henvendelserne præcist drejer sig om, er underlagt fortrolighed, da dokumenterne er anonymiseret af Nyborg Kommune. Men et stort antal handler dog om myndighedssager, det vil sige blandt andet sager om anbringelser og forældremyndighed.

Politikerne har løjet på direktørens opfordring

Selvom at politikerne har kendt til problemerne, har fortællingen i medierne dog været en helt anden. I løbet af ugen har DK Nyt og flere andre medier beskrevet, at kommunaldirektør Tim Jeppesen opfordrede kommunens politikere til at sige, at de ikke vidste noget, hvis pressen ringede. 

Den 8. december sagde Anja Kongsdal (V), der har været formand for Social- og Familieudvalget siden 2017, at politikere ikke er klogere end den information, de har fået, "og der er ingen tvivl om i det politiske, at vi har spurgt ind til rigtig mange af de her ting gennem tiderne, og er åbenbart ikke blevet informeret korrekt."

Det har sidenhen vist sig at være ukorrekt. Social- og Familieudvalget blev nemlig orienteret om problemerne allerede i 2016. Til gengæld er Anja Kongsdals svar fra den 8. december i fin tråd med de forslag kommunaldirektøren har sendt ud til kommunens politikere. 

Her foreslår Tim Jeppesen bl.a., at politikerne, i tilfælde af at de bliver spurgt, hvorfor man først har opdaget problemerne nu, svarer:

"Når vi taler om den konkrete sagsbehandling, er vi politikere afhængige af den information, vi får. Og inden vi bestilte analysen, var vi desværre ikke orienteret om de her forhold. Det i sig selv tyder på mangelfuld ledelse", står der bl.a. i mailen fra kommunaldirektøren.

 

 

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.