dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi
Modelfoto
Casper Christoffersen, Ritzau Scanpix

Pulje til ældre samler støv i kommuner

Pengene fra to puljer skulle give mere omsorg til ældre. Men mange kommuner har droppet ældreklippekort, fordi det var for bøvlet. Både S og V erkender problem
27. NOV 2018 12.00

Puljepenge, som skulle være brugt på ekstra omsorg til ældre, bliver af en del kommuner sendt tilbage til statskassen. De såkaldte ældreklippekort til en halv times ekstra hjælp om ugen skulle kunne bruges af plejehjemsbeboere eller modtagere af hjemmepleje til gåture, kaffesnak eller andre ting efter eget valg.

Men ifølge en aktindsigt, DR Nyheder har fået, havde mange kommuner sidste år ikke fået brugt alle pengene fra de to puljer og returnerede en del af dem til staten. 

De fleste kommuner har været lang tid om at få brugt de penge, de har fået fra de to puljer, blandt andet fordi de blev udbetalt sent. En del kommuner har nu helt sløjfet klippekortene.

I 2017 var det op til kommunerne, om de ville videreføre klippekortene til modtagere af hjemmehjælp ved at finansiere ordningen med penge fra bloktilskuddet eller 'puljerester'.

11 kommuner har helt droppet ordningen. 48 kommuner havde penge tilovers ved nytår, mens 28 kommuner fik brugt alle de afsatte penge, skriver dr.dk.

Tungt og bøvlet system
For tungt og administrativt bøvlet, lyder dommen over klippekortene fra nogle kommuner, som opfordrer til i stedet øge bemandingen i ældreplejen. 

Startvanskeligheder, mener Jette Skive (DF), formand for Sundheds- og Ældreudvalget i KL. 

- Det er helt nye ordninger, som har kørt i ganske få år, og det er for alle plejehjem, alle hjemmeplejer - det drejer sig om rigtig mange mennesker - så det skal lige have tid at falde på plads, siger hun til DR.

Hos Ældre Sagen ærgrer seniorkonsulent Per Tostenæs sig over, at pengene ikke er brugt som forventet. 

- Vi taler om folk, der måske ikke kan komme uden for hjemmet uden hjælp, hvis eneste kontakt i hjemmet kan være fjernsynet. Der er brug for lovgivning, som tilsiger, at de også får mulighed for at komme ud i den friske luft, møde nogle mennesker eller drikke en kop kaffe med hjemmehjælpsmedarbejderen, siger Per Tostenæs.

Jane Heitmann, Venstres ældreordfører på Christiansborg, er ærgerlig over, at nogle kommuner som Odense nu vil indskrænke eller afskaffe ældreklippekortet.

- Det er hamrende ærgerligt, når vi fra Christiansborg stiller midler til rådighed, så ældre kan vælge at komme til frisør, på besøg i barndommens gade eller en tur i skoven, siger hun til Ritzau.

Jane Heitmann kalder det dog 'en kendt problematik, at puljer kan være en udfordring'.

- Derfor har et enigt Folketing besluttet, at vi skal halvere antallet af puljer og ikke have puljer på under 10 mio. kr., siger hun.

Astrid Krag, tidligere sundhedsminister og nu socialdemokratisk ældreordfører, vil bede om en redegørelse fra ældreminister Thyra Frank (LA), hvis ministerium er ansvarlig for udbetalingerne fra puljerne. 

Det var i Astrids Krags tid som minister, den første pulje blev oprettet. Senere kom plejehjemsklippekortet til under den Venstre-ledede regering.

- Det er et meget stort problem, hvis pengene ikke er kommet ud at virke for de svageste ældre, som de er tiltænkt. 

- Dette viser svagheden ved puljer, og hvorfor vi ikke skal have for mange af dem. De ældre har jo ikke nogen gavn af, at pengene går til administration, siger Astrid Krag.

Klippekort til hjemmehjælpsmodtagere:

  • 2015: 75 mio. kr. afsat fra puljen. 39 mio. kr. til overs.
  • 2016: 186 mio. kr. til rådighed i alt med puljepenge, overførte midler og ekstratilførsler. 73 mio. kr. til overs.
  • En række kommuner tilbagebetalte herefter puljepenge til staten.
  • 2017: 163 mio. kr. til rådighed med overførte midler, bloktilskud og andet. 75 mio. kr. til overs.


Klippekort til beboere på plejehjem:

  • 2017: 383 mio. kr. til rådighed i form af puljepenge og overførte midler. 106 mio. kr. til overs.

Kilder: DR Nyheder, Sundheds- og Ældreministeriet og tal for kommunernes forbrug. 

Ritzau

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/pulje-til-aeldre-samler-stv-i-kommuner

GDPR