
Føljetonen om udflytningen af Dansk Institut for Internationale Stuider (DIIS) har taget sin formodentlig sidste drejning, da Venstre har droppet sine planer om at finde en anden styrelse at flytte ud af København, efter et flertal i Folketinget spændte ben for udflytningen af DIIS til Aarhus.
Det gjorde Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, klart onsdag aften.
- Der er ikke en plan B. Vi har været meget åbne om, hvad der var smartest at flytte, og vi mener stadig, at det er en rigtig god idé at flytte DIIS. Men vi har tilsyneladende et flertal imod os, og vi flytter heller ikke bare arbejdspladser for at flytte nogen.
- Der skal være mening med det, og lige præcis Udenrigsministeriet er et af de sværeste områder at finde oplagte muligheder i, siger han til Jyllands-Posten.
DIIS er en selvejende institution, og derfor skal der en lovændring til, hvis instituttet skal flyttes fra sin placering i København.
Beklagelig mangel på gennemslagskraft
Da Socialdemokraterne meldte ud, at partiet ville sætte sig imod udflytningen og dermed forpurre Venstres plan, appellerede erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) til, at de jyske socialdemokrater i Folketinget blandede sig og ændrede partiets beslutning.
Siden har både politisk ordfører for Socialdemokraterne i Folketinget, Nicolai Wammen, og Aarhus-borgmester Jakob Bundsgaard (S) været skydeskiver for voldsom kritik fra især lokalpolitikerne i landets næststørste by.
- Det er ærgerligt at Nicolai Wammen og Jacob Bundsgaard ikke har den fornødne gennemslagskraft internt i Socialdemokratiet til at få flere arbejdspladser til Aarhus. Hvorfor lytter Socialdemokraterne ikke til byens socialdemokratiske borgmester? Det her er meget beklageligt for hele planen omkring udflytningen af statslige arbejdspladser, men mest af alt er det beklageligt for Aarhus sagde eksempelvis Bünyamin Simsek (V) til Århus Stiftstidende i april.
- Vi kunne sagtens huse instituttet, og det er virkeligt sørgeligt, at Socialdemokraterne ikke står sammen om Aarhus i denne sag, sagde han, mens ældrerådmand Jette Skive (DF) kaldte det 'forkasteligt, at borgmesteren og Nicolai Wammen ikke har mere magt hos Socialdemokraterne.'
Lader sig stemme ned
Selvom det står klart, at DIIS ikke skal nogen steder, har Venstre valgt at gennemføre tredjebehandlingen af forslaget torsdag, og det vækker undren hos Socialdemokraterne.
- Det er da virkelig mærkeligt, at de stiller forslaget til afstemning, når de ved, at de har et flertal imod sig. Men de vil åbenbart gerne have tydeliggjort et nederlag, siger Socialdemokraternes næstformand, Mogens Jensen, til Jyllands-Posten.
I april løftede Michael Aastrup Jensen dog lidt af sløret for, hvorfor regeringen vælger at lade sig stemme ned.
- Det gør vi, fordi det skal tydeliggøres, hvem der er for, og hvem der er imod, sagde han med en slet skjult hentydning til de kontroverser, den annullerede udflytning ganske givet har forårsaget mellem den socialdemokratiske borgmester i Aarhus og hans partifæller på Christiansborg.
Finansministeriet har vurderedet udgiften til den nu annullerede udflytning af instituttets 88 arbejdspladser til at ligge i omegnen af 34 mio. kr. Regeringen har anslået, at den samlede regning for udflytningen af statslige arbejdspladser lyder på lidt under en mia. kr.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.