
- Kommunerne skal samarbejde om hjælpen til børn med autisme, og så må små kommuner købe sig til den ekspertise, de har brug for, når bare de er det mindste i tvivl!
Formanden for Landsforeningen Autisme, Heidi Thamestrup, er ikke i tvivl om, hvad der skal til, for at alle børn med autisme spektrum forstyrrelser kan få den fornødne hjælp.
Siden tirsdag har debatten rullet, efter foreningen i Jyllands-Posten stærkt kritiserede, at flere familier ser sig nødtvunget til at flytte kommune i kampen for at få tilstrækkelig hjælp til deres autisme-ramte børn.
Kritikken har fået både KL's formand for Social- og Sundhedsudvalget Thomas Kastrup-Larsen (S) og formanden for danske socialchefer, Ole Pass, til at pointere, at kommunerne hverken kan eller skal levere ens specialtilbud inden for handicapområdet. I stedet bør kommunerne gå sammen om at tilbyde hjælp, mener KL-formanden.
Udvandet hjælp i kommunerne
Og den udmeldingen falder i god jord hos Landsforeningen Autisme. Her konstaterer formanden nemlig, at det er gået præcis som frygtet, efter handicapområdet overgik fra amterne til kommunerne ved kommunalreformen i 2007. Dengang lød bekymringen, at hjælpen til handicappede generelt ville blive forringet med færre, store specialtilbud og flere mindre og forskelligartede tilbud i kommunerne.
- Allerede ved kommunalreformen forestillede vi os, hvordan folk måtte shoppe rundt efter rette tilbud til deres handicappede børn. Der var lige borgfred en årrække, men så brød det også løs, siger Heidi Thamestrup og hentyder til aftalen om, at handicappede borgere ikke kunne flytte tilbud på tværs af kommunerne de første tre år efter kommunalreformen.
Det skete, for at kommunerne kunne oparbejde tilstrækkelig kompetence inden for forskellige tilbud på handicapområdet.
Men kompetencerne er aldrig nået op på samme niveau som i specialtilbuddene hos amterne. Særligt ikke inden for autisme-området blandt børn og unge, mener Heidi Thamestrup.
- Vi ser mange eksempler på, hvordan kommunerne forsøger at hjælpe, måske ved at sætte ind med PPR-hjælp i skolerne. Men kommunerne er bare ikke gode nok. Vi har små børn, som går med præ-autistiske træk, men bliver overset i klasserne i årevis, fordi de overkompenserer (overanstrenger sig for at følge med, red.) i det daglige og først reagerer, når de kommer hjem.
I andre tilfælde opretter skolerne tilbud til en række autisme-præget børn, hvor 'et kælderlokale bliver ryddet og en lidt ældre, udtjent lærere får ansvaret, fordi de store klasser er blevet for uoverskuelige', som Heidi Thamestrup fortæller.
Samlede tilbud er bedre tjent for alle
Hun frygter, at samfundet i fremtiden vil se en stigende udvikling i antallet af handicappede voksne, som f. eks. ikke kan bestride et job, hvis hjælpen ikke intensiveres nu.
- Jeg er bange for, at det kun er starten og desværre en form for social lavine, vi står over for. Hvis ikke kommunerne går sammen om at specialisere hjælpen, ender vi med en befolkningsdel, der er endnu mere svækket som voksne, og som udvikler en række psykiatriske overbygninger. Det tror jeg ikke, vi ønsker, når vi i forvejen ser, hvor dyr psykiatrien er i dag, siger Heidi Thamestrup.
Hun understreger, at hun kun taler på vegne af foreningen og ikke øvrige handicapforeninger. Dog tror hun, at det vil være til gavn for mange familier med handicappede børn såvel som kommunerne, hvis specialtilbuddene bliver samlet på tværs af kommunerne og i stedet fungerer som indkøbsmuligheder til kommunerne i en region.
Men risikerer vi så ikke, at især små kommuner med lave budgetter, siger: 'det har vi ikke råd til'. Og så må familier med handicappede børn alligevel flytte kommune?
- Det kan ikke passe, at hvis man har et handicappet barn, kan man kun bo særlige steder i landet. Jeg tror heller ikke, det er det samfund, vi vil have. Der er allerede i dag steder, som har nogle gode tilbud inden for autistme-området, herunder i Aalborg og Aarhus. De små kommuner må bare købe sig til den ekspertise og måske blive kompenseret for det, mens de store kommuner må tjene på det. Hellere at børnene får en halv times transport hver vej for at komme til et top-specialiseret tilbud, end at familien må flytte, siger Heidi Thamestrup.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.