dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi
Illustration: Colourbox

Småfejl uden konsekvenser for borgerne

Midtjyske kommuner retter ind efter kritik fra Statsforvaltningen, men forsikrer, at ingen har lidt tab på grund af fejlene
14. DEC 2012 14.07

MIDTJYLLAND: Da Statsforvaltningen forleden offentliggjorde en undersøgelse af sager om stop for kontanthjælp i midtjyske kommuner, var det med den alarmerende konklusion, at der var fundet fejl i 95 pct. af sagerne.

Men ifølge politikere fra de kritiserede kommuner er der tale om små fejl i standardbreve, som ikke har frataget nogen borgere den hjælp, de har krav på.

Det gælder for eksempel i Herning Kommune, som har foretaget en grundig undersøgelse af de 17 sager, som Statsforvaltningen har fundet fejl i. Og det fremgår af kommunens egen undersøgelse, at de 17 sager omhandler afgørelser om ophør af kontanthjælp, hvor borgere ikke har deltaget i et særligt tilrettelagt aktiveringsforløb, hvilket ifølge lovgivningen er påkrævet for at kunne modtage kontanthjælp.

Herning Kommune skriver blandt andet: 'De omtalte mangler omhandler primært tilfælde, hvor:
• borger har fået udleveret en forældet vejledningsblanket (AB105). Den nye opdaterede blanket er ved en fejl desværre ikke blevet indarbejdet i de administrative rutiner, og den er derfor ikke vedlagt den skriftlige afgørelse. Det skal bemærkes, at borger er blevet vejledt efter gældende regler hos sagsbehandleren.
• Sagsbehandler ikke har angivet lovbestemmelsen korrekt. Sagerne er eksempelvis alene afgjort med henvisning til § 41, stk. 1, og ikke med den korrekte præcisering af, om der er tale om § 41, stk. 1, nr. 1 eller § 41, stk. 1, nr. 2, som det er påkrævet.
• Herning Kommune i forbindelse med partshøring forud for afgørelse om ophør ikke har partshørt borgeren for hele perioden, og der er ikke anført hvilken periode, der ligger til grund for afgørelsen.

- Det er meget teknisk det her, så vi har undersøgt det grundigt, og jeg har hæftet mig ved, at ingen borgere har mistet penge på grund af fejlene, og sagerne ville ikke have fået et andet udfald, hvis vi havde anvendt de korrekte breve og formuleringer, så jeg synes det er i småtings-afdelingen, men det skal selvfølgelig være i orden, og det sikrer vi nu, siger Ingerlis Sander (V), formand for beskæftigelsesudvalget i Herning Kommune.

En tilsvarende kommentar kommer fra hendes kollega i Viborg, Kai O. Andersen (SF), formand for beskæftigelsesudvalget:
- Jeg synes, det er i småtingsafdelingen, men vi er i fuld gang med at tilrette vores arbejdsgange på baggrund af rapporten og fjerner de standardbreve, som ikke er i orden, og ydelseskontoret er i gang med tilrette deres standardbreve og procedurer, siger han.

I Hedensted Kommune forsikrer formanden for arbejdsmarkedsudvalget, Henrik Alleslev (S):
- Det ser ikke ud til, at fejlene vil ændre ved retten til kontanthjælp.
Og så tilføjer han:
- Som jeg kan se det, er der fejl i 76 ud af 80 sager Statsforvaltningen har gennemgået. Nu er det jo ikke en undskyldning, at andre kommuner også har lavet fejl, men måske nærmere en bekræftelse af, at det er et meget komplekst og regelstyret område, hvor man skal være meget opmærksom. Det ser ud til, at i Hedensteds sager er det stort set den samme fejl, der går igen. Vi er i gang med at ændre procedurerne, så vi sikrer, at det ikke gentager sig.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/smaafejl-uden-konsekvenser-for-borgerne

GDPR