dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi
Foto: Colourbox

Spæd start på særlige plejefamilier

To ud af tre kommuner bruger særlige plejefamilier til de ekstra krævende børn, som typisk ellers skulle på døgninstitution, viser undersøgelse fra KORA
19. DEC 2012 15.15

Kommunerne er i gang med at udvikle særlige plejefamilier, der kan modtage de meget støttekrævende børn, som ellers typisk skulle anbringes på en døgninstitution. Især i de store kommuner er denne udvikling i fuld gang.

I to tredjedele af landets kommuner bruger man forskellige typer af plejefamilier med særlige opgaver, men kun i knap en femtedel af landets kommuner bruger man kommunale plejefamilier, som er ansat på lidt andre vilkår end almindelige plejefamilier, til disse særlige anbringelser.

Det viser en ny undersøgelse, som KORA, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, har lavet for Socialstyrelsen.

Endnu kun få kommunale plejefamilier
Kommunale plejefamilier blev introduceret i januar 2011 som en del af Barnets Reform. Målet med de kommunale plejefamilier er netop, at de skal kunne modtage de mest pleje- og støttekrævende børn, og de kommunale plejefamilier er kendetegnet ved, at de:

- er bedre uddannede
- får ekstra efteruddannelse, som ruster dem til opgaverne med de særligt støttekrævende børn
- får løbende supervision og tilsynsbesøg af særligt uddannede plejefamiliekonsulenter
typisk får lidt højere og lidt fastere løn end almindelige plejefamilier

Brugen af disse kommunale plejefamilier er dog kun i sin spæde start. I 15 ud af 79 kommuner anvender man kommunale plejefamilier til disse særlige anbringelser. I alt er 72 børn og unge anbragt i kommunale plejefamilier på landsplan, mens 234 børn er anbragt i andre typer af specialiserede plejefamilier.

Undersøgelsen viser imidlertid, at der ikke er klare skel mellem de kommunale plejefamilier og andre specialiserede plejefamilier. I omkring halvdelen af kommunerne er driften af specialplejefamilierne organiseret, så de kommunale og de andre specialiserede plejefamilier har samme vilkår. De er fx blevet placeret sammen i særlige enheder med plejefamiliekonsulenter, som tilbyder supervision og fører tilsyn.

Rapporten er en del af en større undersøgelse, som KORA gennemfører for Socialstyrelsen i løbet af det næste års tid. I de næste analyser vil man bl.a. kortlægge, hvilke børn der anbringes i kommunale og specialiserede plejefamilier, hvilke forskelle der er på de to typer af plejefamilier, og hvordan kommunerne implementerer, udvikler og anvender de særlige plejefamilier.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/spaed-start-paa-saerlige-plejefamilier

GDPR