dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi

Spekulanter skal tvinges til at vedligeholde boliger

Regeringen vil gøre det nemmere for kommunerne at bekæmpe spekulation i sundhedsfarlige og faldefærdige huse - især i landdistrikter. KL er ikke begejstret

FOLKETINGET: By-, bolig- og landistriktsminister Carsten Hansen (S) fremsætter onsdag et forslag til ændring af den eksisterende lovgivning, der skal gøre det nemmere for kommunerne at komme spekulationsudlejning af dårlige boliger til livs.

Lovændringen er et led i regeringens erklærede krig med de griske boligspekulanter, der lever fedt på at udleje faldefærdige og sundhedsfarlige huse, og den har flere elementer. De to væsentligste er en lettere adgang for kommuner til at bringe sager for det lokale huslejenævn og øget mulighed for hindre spekulanterne i at fortsætte med at drive deres lyssky forretning. 

For det første skal kommunerne nu have mulighed for at gå direkte til et huslejenævn med en sag om udlejning af en dårlig vedligeholdt bolig. Hidtil har det krævet, at den pågældende lejer var indforstået med det, men problemet er ofte, at lejerne frygter at få problemer med udlejeren og derfor modsætter sig en sag. Kommunerne skal altså have ret til at gå til nævnet udenom en evt. nervøs lejer.

Mulighed eksisterer allerede
Huslejenævnet vil så f.eks. kunne pålægge ejeren at sætte boligen i forsvarlig stand. Det vil ofte være dyrt, og ejeren vil typisk vælge at stoppe udlejningen, og så er lejerens værste frygt gået i opfyldelse.

Og - påpeger både KL og LLO, Lejernes Landsorganisation - den mulighed foreligger faktisk allerede med Byggeloven og Byfornyelsesloven.

En anden mulighed er, at udlejeren blot vil fortsætte den ulovlige udlejning. Ifølge lovforslaget bliver der fremover også bedre mulighed for at få en spekulant, der gentagne gange udlejer ulovligt, frakendt  retten til at drive boligudlejning.

Og endelig vil boligministeren med lovforslaget give større sikkerhed til både udlejer og lejer ved at give parterne mulighed for at få  forhåndsgodkendt en lejeaftale ved huslejenævnet.

En urmager-skruetrækker
KL støtter lovforslaget, men mener, at der blot er tale om endnu en stykke værktøj i kampen mod de dårlige spekulationsboliger. KL så hellere, at puljen til nedrivning af de faldefærdige huse blev genindført. Det ville efter kommunernes mening kunne rydde endegyldigt op i problemet i løbet af en kort årrække.

- Man kan sige, at vi havde et kraftigt værktøj i nedrivningspuljen. Nu får vi så en urmager-skruetrækker. Men det er da stadig et værktøj, siger Martin Dam (V), formand for KLs Teknik- og Miljøudvalg og borgmester i Kalundborg, og tilføjer:

- Med det her vil husene fortsat ligge og skæmme landskaber og landsbyer. Med nedrivningspuljen ville de være væk en gang for alle.

Mangel på 'betalbare' boliger
LLO - Lejernes Landssorganisation støtter ikke forslaget, men havde hellere set andre tiltag for at løse problemet. Cheføkonom i LLO Jesper Larsen siger til dknyt:

- Når spekulanter overhovedet kan drive forretning ved at udleje sådanne dårlige boliger, så er det fordi der mangel på 'betalbare' boliger. Der er mange om buddet af flere grunde - indvandringen, den nye udefrakommende arbejdskraft og endelig danskernes familiemønster, hvor flere og flere vil bo alene.

- Når folk er villige at leje disse boliger, og samtidig ikke vil acceptere, at en kommune går til huslejenævnet, så er det fordi de er bange for at blive smidt ud af udlejeren. De kender simpelthen ikke deres rettigheder.

- Så efter LLOs mening, så skulle kommunerne hellere informere og bakke folk op, så de tør bruge deres rettigheder. Vi mener  grundlæggende, at det skal være lejernes egen beslutning at gå til huslejenævnet. Og kun i helt særlige tilfælde, hvor sociale hensyn taler for det, bør kommuner kunne handle hen over hovedet på lejerne, siger altså Jesper Larsen.    

Lovændringerne skal efter planen træde i kraft 1. april 2013.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/spekulanter-skal-tvinges-til-at-vedligeholde-boliger

GDPR