

Der er store kommunale forskelle på det serviceniveau, som kommunerne tilbyder handicappede på landets bosteder. Det viser en ny undersøgelse, som KL offentliggjorde tirsdag.
Mens hver sjette kommune ikke har afsat midler til at handicappede på sociale bosteder kan få støtte til at deltage i aktiviteter uden for bostedet, har 15 kommuner afsat mere end ti dage til fritidsaktiviteter, udflugter og andre aktiviteter udenfor bostedet.
Samme billede gør sig gældende i forhold til det antal af feriedage, som kommunerne giver midler til, at de handicappede kan afholde med deltagelse af en hjælper. Her har 18 kommuner ikke afsat en eneste dag, mens 25 kommuner har afsat mere end 6 dage til handicapferie.
FOA: Nedslående læsning
Undersøgelsens konklusioner ærgrer FOA, der undrer sig over, at så mange kommuner ikke prioriterer hverken ferie eller fritidsaktiviteter for handicappede beboere på kommunale bosteder.
- Det er nedslående, at så mange kommuner forhindrer handicappede i at få et udadvendt og aktivt liv ved ikke at sørge for et rimeligt niveau af faglig ledsagelse til ferier og fritidsaktiviteter. Det er også helt galt, at den enkelte handicappedes muligheder og livskvalitet er helt afhængig af hvilken kommune, de bor i, siger sektorformand Jakob Sølvhøj fra FOA.
Han mener, at faglig ledsagelse på ferier og til fritidsaktiviteter burde være sikret som et retskrav over hele landet
KL stoler på kommunalt selvstyre
Hos KL finder man ikke undersøgelsens konklusioner foruroligende. Men hæfter sig derimod ved, at langt de fleste kommuner har sikret et serviceniveau for alle handicappede borgere.
- Hvis en kommune har svaret nul dage, så betyder det, at der ikke fra politisk side er fastsat et serviceniveau. Men borgerne får naturligvis den støtte i dagligdagen, de skal have. I disse kommuner tilrettelægger man i stedet hjælpen lokalt i botilbuddene, så der ad hoc finder ledsagelse sted ud fra borgerens behov, siger Thomas Adelskov (S), formand for KL's Social- og Sundhedsudvalg.
Derfor koncentrerer han sig om, at kommunerne holder sig inden for lovgivningen. Og selv om nogle kommuner ikke fra politisk side har fastsat et serviceniveau for ledsagelse, så arbejder mine kolleger i kommunerne jo selvfølgelig for, at handicappede borgere kan få sig en tilværelse på egne præmisser og leve et aktivt liv, siger Thomas Adelskov.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.