
Nok er samfundsøkonomien i krise, og det offentlige skal passe på pengene, men sygeplejerskerne har ydet en ekstraordinær indsats i sundhedsvæsenet, og det bør belønnes. Og så kan det godt virke stødende, at arbejdsgiverne spiller ud med krav om at reducere på dialogen og medarbejderindflydelsen.
Sådan ser verden ud for mange ofentligt ansatte - ikke mindst for de 100.000 sygeplejersker, der arbejder i sundhedssektoren. Derfor forudser formand for DSR, Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, hårde forhandlinger, når Sundhedskartellet i januar for alvor begynder at forhandle med regioner og kommuner.
- Jeg har noteret mig arbejdsgivernes krav, og de afspejler, at vi har krise i Danmark. Vi står over for hårde forhandlinger, og det er helt nødvendigt, at regionerne og kommunerne viser vilje til at nå frem til et resultat. Vi er parate til at finde gode løsninger, som kan understøtte den fortsatte udvikling af sundhedssektoren og afspejle den store og uvurderlige indsats, som vores medlemmer yder, siger hun og tilføjer:
- Vi er for eksempel ikke enige i, at det er en god idé at skære ned på dialogen og at reducere i medindflydelsen. Tværtimod er der brug for mere dialog end nogensinde.
DSR er helt på det rene med, at arbejdsgiverne har meldt ud, at økonomien er yderst stram. Men DSR-formanden er ikke til sinds at lade sig diktere noget.
- Vi ved godt, at arbejdsgiverne ikke har mange penge at dele ud. Men vi går selvfølgelig efter, at sikre at vores medlemmer, kan købe de samme varer i supermarkedet efter overenskomstforhandlingerne som i dag. Alle ved, at der er krise. Men arbejdsgiverne skal ikke udnytte situationen, siger Grete Christensen.
Opgør med deltids-kultur
Mange sygeplejersker i sygehusvæsenet arbejder i dag på deltid. 40 pct. er på mellem 30 og 36 timer om ugen, og 11 pct. er på under 30 timer om ugen.
Det har Danske Regioner tænkt sig at gøre op med med virkning fra 1. januar 2014. Danske Regioners topforhandler, Jens Steenbæk (V), siger:
- Jeg oplever, at parterne er enige om, at den deltidskultur, der er på sygehusene skal udfordres. Men vi kan ikke blive ved med kun at tale om det - vi er nødt til at handle. Derfor ønsker regionerne fremover som udgangspunkt udelukkende at slå fuldtidsstillinger op, siger Jens Steenbæk til DSRs hjemmeside.
Men det bliver ikke uden sværdslag. DSR's næstformand, Dorte Steenberg, mener, at der er mange gode grunde til deltidskulturen, og vil slås for at bevare muligheden. Hun siger:
- Vi ved, at de sygeplejersker, som arbejder på deltid, gør det, fordi de også trækker læsset i hjemmet. Derudover er der en stor gruppe af de deltidsansatte, som på grund af et hårdt arbejdsmiljø og mange nattevagter, vælger fuldtid fra.
- Derfor er det nødvendigt, at medarbejderne får ret til fuldtid. Det er ikke nok bare at slå flere fuldtidsstillinger op, det skal være en ret, men ikke en pligt, for sygeplejersker at komme på fuldtid, hvis de ønsker det, siger DSR's næstformand.
Hvor vidt deltidsproblematikken dukker op under overenskomstforhandlingerne er ikke til at vide - der er ikke fremsat formelle krav om det, og Danske Regioner vil formentlig betragte sagen som et almindeligt personalepolitisk anliggende.
mou
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.