FREDENSBORG: Lærerne i Fredensborg kan vælge mellem enten fuld tilstedeværelse på skolen, det vil sige 40 timer om ugen, eller de kan vælge at være til stede på skolen 35 timer om ugen, hvor de sidste fem timer er fleksible timer, som ikke nødvendigvis skal lægges på skolens matrikel. Det fremgår af den lokalaftale, der er indgået mellem Fredensborg Lærerkreds og Fredensborg Kommune.
På Nivå Skole har to ud af 75 lærere valgt at have fuld tilstedeværelse. Resten har valgt at arbejde efter lokalaftalen, det vil sige 35 timers tilstedeværelse, og her har ledelsen valgt ikke at hænge sig i tidspunkter, men fokuserer i stedet på gennemsnittet og det giver en stor fleksibilitet, som lærerne er meget tilfredse med.
- Det handler helt basalt om tillid. Hvis jeg skulle sidde 35 timer på skolen, ville jeg føle, at der ikke var tillid til, at jeg kunne forvalte min tid, mine opgaver og mit arbejde selv. Jeg er også en langt bedre medarbejder, når jeg kan arbejde hjemmefra, fortæller Helene Bundgaard, der er lærer på Nivå Skole Syd til Folkeskolen.dk.
Helene Bundgaard kan forberede sig hjemme, i weekenden eller blive siddende på skolen til den lukker. Til gengæld for arbejdsaftenerne, kan hun gå tidligt hjem nogle andre dage.
Tillid under ansvar
Og den fleksibilitet, hvor lærerne kan arbejde lidt længere den ene uge og holde lidt tidligere fri den næste, er et helt bevidst valg fra skoleledelsens side.
- Vi følger den lokalaftale der er, vi er bare fleksible og regner i et gennemsnit. Så hvis lærerne er der 33 timer den ene uge, skal de bare være på skolen 37 timer den næste uge. Vi kontrollerer ikke lærernes arbejdstid ved at registrere timer eller lignende, men vi stoler på, at de holder sig på en tilstedeværelse på 35 timer, som det fremgår af lokalaftalen, fortæller Lars Rasmussen skoleleder fra Nivå Skole Syd til dknyt.
I lærerkredse er der blevet givet det indtryk, at fleksibiliteten på Nivå Skole har været et forsøg på at trække nye lærere til, men det er helt forkert lyder det fra Lars Rasmussen
- Vi er ikke ude på at konkurrere med de andre skoler, men for os giver det ingen mening at insistere på, at lærerene skal blive på skolen til kl. 16, hvis de er færdige med deres arbejde kl. 14. Så får begge parter meget mere ud af, at de lægger de to timer på et andet tidspunkt, siger han.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.