dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat

Mariagerfjord:
Tilsyn har indstillet omstridt forsorgshjem til lukning

"Ledelsen er styret af økonomiske hensyn frem for omsorgen for borgerne" lyder det om forsorgshjem, som kommune tidligere har advaret imod.
11. JUL 2023 11.02

MARIAGERFJORD: Socialtilsyn Midt har ingen tillid til, at forsorgshjemmet Kanstrupgaard ved Hadsund kan og vil rette op på den mangelfulde kvalitet, som har præget stedet i flere år. Derfor indstilles stedet til lukning, fremgår det af et brev fra tilsynet til forsorgshjemmet, som Nordjyske har fået aktindsigt i. Her står bl.a.: "Det ses ikke, at tilbuddet har de ledelsesmæssige kompetencer, der skal til for at drive et tilbud efter servicelovens paragraf 110. Tværtimod ses det, at tilbuddets ledelse og direktionen er styret af økonomiske hensyn frem for omsorgen for borgerne."

Af sagsakterne fremgår det blandt andet, at en selvmordstruet beboer med en promille på 3 blev overladt til sig selv uden tilsyn, og at ejerens 23-årige søn, der var ansat som direktør, ikke havde tid til at komme en voldstruet ansat til hjælp, fordi han var i biografen. Tre tidligere ledere, som hurtigt forlod stedet igen, har fortalt, at der blev ringet til tidligere beboere i forsøg på at fylde tomme pladser, og at forstanderen var så forhippet på at sluse beboerne ud i hendes egne boliger i nærområdet, at det overtrumfede deres egne ønsker.

Netop udslusningen til lokale boliger har tidligere fået Mariagerfjord Kommune til at skrive til daværende socialminister Astrid Krag (S).

Socialudvalgsformand Jan Andersen (V) kaldte stedet en profitmaskine.

I løbet af Kanstrupgaards to første leveår blev 44 beboere sluset ud i permanente boliger, som via en række holdingselskaber kunne føres tilbage til forstander Rie Bo Kanstrup. Kommunen fandt det problematisk, at den dermed overtog ansvaret for borgerne og fx udgifter til bostøtte og eventuel misbrugsbehandling fra deres oprindelige bopælskommuner.

Ifølge cvr-registret er Rie Bo Kanstrup helt eller delvist ejer af anpartsselskaberne Botilbuddet Kirkebaken, Ofsi Støtte, Krömmel Holding og IEL Holdingselskab. Hun er direktør i de tre første og formand for den sidste.

Stedet lukker

Selv fastholder Rie Kanstrup over for Nordjyske, at man selv har valgt at lukke forsorgshjemmet ned. Hun mener ikke, at oplysningerne fra socialtilsynet er den endegyldige sandhed. Socialtilsynet bekræfter, at Kanstrupgaard har oplyst, at man lukker stedet, men at det først skete efter tilsynets varsel om, at stedet skulle lukke.

Så sent som 12. juni skrev Kanstrupgaard Forsorgshjem på sin Facebookside

"Står du og mangler et sted at være, så er der plads lige nu på Kanstrupgaard Forsorgshjem :-) man skal ikke have forhåndsgodkendelse fra kommunen forinden en indskrivning - ring 39393079 og tryk 1 så kommer du til at tale med Magnus som vil tage en snak med dig omkring plads. Kender du en som har brug for hjælp så giv gerne telefon nr videre."

Men siden har virkeligheden altså ændret sig. Kanstrupgaard eksisterer ikke mere som tilbud for hjemløse.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.