dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi

Tønder ignorerede 14 advarsler om muligt misbrug af pige

En tv-dokumentar afslører torsdag aften alvorlige forsømmelser fra Tønder Kommunes side, der svigtede en 14-årig pige og hendes familie. Anklager om seksuelle overgreb afvises af politiet

TØNDER: En ny misbrugssag ruller i Tønder. Den har allerede kostet fagchefen for Børne- og Ungeområdet og direktøren for Børn- og Ungeforvaltningen jobbet, og i en dokumentar på TV2 løftes i aften sløret for hvorfor.

Tønder Kommune har ifølge TV2 i en periode på omkring to år modtaget i alt 14 henvendelser fra læge, psykolog og sundhedsplejerske omkring et muligt sexmisbrug af en pige. Henvendelser, der ikke blev reageret på, før TV2 gik ind i sagen. Angiveligt skal pigens voksne brødre og stedfar have misbrugt hende seksuelt, mens den ene brors kæreste har taget billeder. Altsammen er foregået, mens moren er taget på arbejde.

Stedfaren, der er blevet skilt fra moren, og brødrene afviser alle misbruget og henviser til, at det i stedet er moren, den er gal med. Ifølge dem forestiller hun sig ting, der ikke er sket. En af brødrene står i TV-dokumentaren frem for rullende kameraer og afviser alle anklager.

Ingen beviser
TV2 har fået fingrene i nogle af de 14 indberetninger, som kommunen har modtaget. Både pigens læge, hendes sundhedsplejerske, hendes mor, morens læge og psykolog har blinket med advarselslamperne. Og så har pigen selv tilbage i juni 2014 fortalt det til sin kommunale sagsbehandler. Først i februar 2015 går kommunen ind i sagen og igangsætter en undersøgelse af forholdene i familien.

Bent Thuesen, vicepolitiinspektør og leder af afdelingen for personfarlig kriminalitet, bekræfter over for JydskeVestkysten, at politiet har efterforsket sagen ad flere omgange. Men efterforskningen har ikke kunnet sandsynliggøre, at der er belæg for de rejste anklager.

- Vi har efterforsket sagen som en straffesag, men ikke fundet bevismæssigt grundlag for at sigte dem, der var mistænkte, siger Bent Thuesen.

Socialrådgiverne blev ikke hørt
En af grundene til, at sagen ikke er blevet behandlet tidligere, er ifølge Anne Jørgensen, der er formand for Region Syd i Dansk Socialrådgiverforening, at der har været for dårlig ledelse i afdelingen, og der har ikke været medarbejdere nok til at løse opgaverne.

Hun har løbende fået henvendelser fra socialrådgivere i Tønder Kommune:

- De fortæller, at de har sagt fra, og ikke kan nå det. De får ikke vikarer fuldt ud, når der er sygdom og barsel. De gentager det mange gange uden at blive hørt. Der er heller ikke mulighed for at lave tilstrækkelige foranstaltninger i forhold til, hvad de mener, der skal til for at afhjælpe problemerne, siger hun ifølge DR.

'Alarmklokkerne burde have ringet'
Borgmester i Tønder Laurids Rudebeck (V) stiller ikke op i TV2's dokumentar, men erkender overfor Jydske Vestkysten alvorlige svigt og fejl i sagen, bl.a. at kommunen ikke har levet op til lovens krav ift. indberetninger. Noget, som siden har vist sig ikke kun at være aktuelt i denne sag, men at være et generelt problem i kommunen.

Han understreger, at familien nu har fået hjælp, men beklager, at der gik alt for lang tid, inden kommunen skred ind. På JydskeVestkystens spørgsmål om, hvorfor kommunen ikke har reageret på 14 indberetninger, svarer han:

- Det spørger jeg også mig selv om. Det har haft alvorlige ledelsesmæssige konsekvenser, at der ikke er reageret på disse indberetninger. Inden sommerferien tog vi afsked med en fagchef, og en direktør blev sendt hjem. Men det ændrer ikke ved, at alarmklokkerne burde have ringet, vi skulle have fulgt op på underretningerne. Det skete ikke, og det er ikke godt nok.

Han forklarer, at han først i foråret fik en mistanke om, at der var noget galt med sagsbehandlingen i den konkrete sag.

Dokumentaren 'Hvem gør min datter fortræd' vises på TV2 i aften klokken 20:00

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/toender-ignorerede-14-advarsler-om-muligt-misbrug-af-pige

GDPR