
Efter at Modeniseringsstyrelsen i begyndelsen af året fik medhold i ensidigt at kunne opsige de såkaldte kutymefridage juleaftensdag, nytårsaftensdag og grundlovsdag, retter styrelsen nu sigtekornet mod den betalte frokostpause. Det sker som opvarmning til det kommende forårs overenskomstforhandlinger, skriver Politiken.
I et brev til forhandlerne kalder Moderniseringsstyrelsen den betalte frokostpause for et lokalt personalegode, og dermed er der skabt mulighed for, at den kan opsiges og afskaffes uden hverken forhandling eller lønkompensation.
Moderniseringsstyrelsens skridt kaldes 'dybt kritisabelt' af formanden for Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU), Flemming Vinther, som i den egenskab repræsenterer de 180.000 ansatte i staten.
- Det er et udsagn, som vi er dybt og inderligt uenige i. Jeg synes ikke, at man på nogen som helst måde kan sidestille betalt frokostpause med massage- og frokostordninger, siger han til Ritzau.
Tidligere har en voldgiftskendelse slået fast, at den betalte frokostpause var en del af overenskomsten i statsejede DR. Hvis den skal fjernes, skal det ske ved aftaler om nye overenskomster, men Moderniseringsstyrelsen anerkender ikke, at det samme gælder for øvrige statslige arbejdsgivere.
Moderniseringsstyrelsens udspil er dog ikke direkte en generel opsigelse af den betalte frokostpause. Den beslutning er overladt til de enkelte statslige styrelser og arbejdsgivere.
- Det er Moderniseringsstyrelsens opfattelse, at hovedparten af de statsansatte er omfattet af lokale kutymer om betalt spisepause, skriver vicedirektør i Moderniseringsstyrelsen Linda Nordstrøm Nissen i en mail til Politiken.
- Det er fuldstændig uhørt, at man nu bare uden forhandling - uden overhovedet at betragte det som et aftalespørgsmål - men alene ved hjælp af ledelsesretten - siger at det er en kutyme, som kan fjernes, siger Flemming Vinther.
Hvis de ansatte ikke længere får løn under frokostpausen, vil den ugentlige arbejdstid skulle forlænges med 2,5 timer.
mk + Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.