dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Velfærdscheferne efterlyser mod og peger på tillidskrise for velfærdssamfundet
Jakob Bigum Lundberg er formand for velfærdscheferne.
Foto: Kommunale Velfærdschefer

Velfærdscheferne efterlyser mod og peger på tillidskrise for velfærdssamfundet

Kommunerne mangler både penge og medarbejdere og kan derfor ikke levere velfærd i det omfang, borgerne forventer. Det skaber mistillid mellem borger og system, mener medlemmerne.
25. OKT 2023 9.12

To ud af tre velfærdschefer mener, at velfærdssamfundet er i krise. De mest presserende problemer er flere komplekse borgere med diagnoser og manglen på arbejdskraft, mens den største ledelses udfordring er gabet mellem borgernes forventning til fremtidens velfærd og den virkelighed, kommunerne oplever at stå i hvor der hverken er penge eller hænder nok til at leve op til forventningerne. Og den samtale mangler først og fremmest politikerne at tage med befolkningen.

Det slår en ny undersøgelse fast, Kommunale Velfærdschefer har gennemført i samarbejde med Tænketanken Mandag Morgen blandt sine medlemmer som optakt til foreningens årsmøde, der begynder i aften.

Forventningsafstemningen med borgerne om fremtidens velfærd som et flertal af velfærdscheferne ser som den største ledelsesudfordring handler ikke om, at Christiansborg bare skal sende flere penge. Det understreger Jakob Bigum Lundberg, formand for Kommunale Velfærdschefer og til daglig direktør i Næstved Kommune:

- Vi har brug for, at når Christiansborg ikke sender flere penge, end de gør, så skal de stå bag kommunerne, når vi er nødt til at skære ned. Det fjerner jo
tilliden til vores velfærds samfund , når landspolitikerne siger, at Danmark som stat har masser af penge, samtidig med at de systematisk underfinansierer os og så bagefter kritiserer de kommunale nedskæringer. Det hænger ikke sammen.

Jakob Bigum Lundberg efterlyser, at vi som samfund får taget samtalen om, hvad de kommunale velfærdsopgaver skal være og ikke være:

- Vi befinder os i en uforløst forventningsspiral, der fjerner tilliden til, at hjælpen er der, når vi får brug for den, og det sætter os som velfærds ledere under pres. Sådan formulerer et af vores medlemmer det, og jeg kan kun bakke op.

- Den største ledelsesopgave opgave er at omstille og udvikle den måde, vi leverer vi leverer service på. Det kræver en modig dialog med medarbejdere, politikere og service på. Det kræver en modig dialog med medarbejdere, politikere og borgere om, hvad der er vigtigst, hvad der er realistisk, og hvilke nye måder vi og hvilke nye måder vi kan levere velfærd på.

Her er velfærdscheferne ret enige om, hvad der spænder ben for de innovative løsninger: Mod hos både Folketinget og regeringen. Skarpt efterfulgt af løsninger: Mod hos både Folketinget og regeringen. Skarpt efterfulgt af love og love og regler som regler som et dominerende et dominerende benspænbenspænd. Og detd. Og det problemproblem,, kan velfærdscheferne kan velfærdscheferne ikke ikke entydigt entydigt sese,, bliver løst med regeringens dagsorden om frisættelse.bliver løst med regeringens dagsorden om frisættelse.
-
- Rigtig mange af vores medlemmer har svært ved at finde hoved og hale i, hvad Rigtig mange af vores medlemmer har svært ved at finde hoved og hale i, hvad frisættelsen går ud på, kan vi læse ud af deres kommentarer i undersøgelsen. Og en del ser ikke frisættelse som en løsning i sig selv, men i bedste fald et middel til at nå et mål, som de mangler landspolitikernes definition på. For det et står heller ikke lysende klart for dem, siger Jakob Bigum Lundberg. 

154 medlemmer af foreningen Kommunale Velfærdschefer deltog i deltog i undersøgelsenundersøgelsen.


Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.