dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi

3F vil have en nødbremse

Når politikerne sætter sig til bordet for at forhandle en ny dagpengereform på plads, bør aftalen indeholde en garanti imod et nyt udfaldsboom. Sådan lyder et forslag fra 3F

VK-regeringen skønnede i 2010, at blot 2.000-4.000 personer ville falde ud af systemet, selv om dagpengeperioden blev halveret og genoptjeningskravet fordoblet. Men i 2013 mistede mere end 30.000 personer dagpengeretten. Det må ikke ske igen, lyder det ifølge Politiken fra 3F-formand Per Christensen: 

- Jeg synes, vi skal lære af historien, og når den viser, at politiske prognoser ikke holder - til stor skade for dem, der mister deres dagpenge - bør man med en vis rimelighed kunne forlange, at der til gengæld iværksættes initiativer, som hjælper de her folk på vej.

Dagpengekommissionens bedste skøn er, at der vil være 6.700 personer, som med den nye reform vil opbruge dagpengeretten. Socialdemokraternes gruppeformand, Henrik Sass Larsen, er åben:

- Det er jo altid fornuftigt at bygge ind i en forligskreds, at man ved udvalgte lejligheder evaluerer, om det rent faktisk virker efter hensigten. Det er muligt, at vi skal gøre det her - det kunne man sagtens forestille sig, siger han og henviser også til fejlskuddet i 2010.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard (V) ser intet behov for en klausul:

- Jeg mener ikke, man skal hæfte sig så nøje ved sådan nogle helt specifikke tal. Den udfordring, vi står i og over for, er af en helt anden karakter. I den periode, vi nu har haft, hvor tusindvis af mennesker er faldet ud af dagpengesystemet, har vi også haft en periode, hvor titusindvis af mennesker er kommet til Danmark for at arbejde og har overtaget helt almindelige faglærte og ufaglærte jobs.

HK stærkt utilfreds
HK glæder sig ifølge DR over, at dagpengeperioden sættes op til tre år og at det bliver nemmere at optjene ret til dagpenge. Til gengæld er fagforbundet stærkt fortørnet over, at nyuddannede vil få en lavere sats, samtidig med at der indføres karensdage, hvor man ikke kan få dagpenge.

Hvis Dagpengekommissionens forslag vedtages, hæves dagpengeperioden altså til tre år, og optjeningsmulighederne bliver mere fleksible. Kommissionen foreslår, at ledige kan få ret til to dages ekstra dagpenge, hver gang de arbejder en dag. Og i alt skal man som ledig have ret til dagpenge i tre år. Prisen for den mere fleksible løsning er karensdage. Det er dage, hvor ledige ikke får dagpenge, hvis de arbejder mindre end en uge om måneden i en periode. Og det er en af de ting, Martin Rasmussen er stærkt utilfreds med.

Et andet element, Dagpengekommissionen ifølge HK-formanden rammer forbi med, er forslaget om en lavere sats til nyuddannede. I dag får nyuddannede 82 pct. af højeste dagpengesats. Kommissionen foreslår, at de kun skal have 78 pct:

- Alle taler om skattelettelser. Alle taler om, at erhvervslivet skal have den ene, den anden eller den tredje lettelse. Men lige så snart det handler om ledige, så skal de selv betale, og det er ikke rimeligt, siger han.

dc

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/3f-vil-have-en-noedbremse

GDPR