
Det skal være slut med manglende viden om reglerne om offentligt ansattes ytringsfrihed. Sådan sammenfatter FTF på sin hjemmeside flere udmeldinger fra Danske Regioner.
Formanden for Danske Regioners Sundhedsudvalg, Ulla Astman (S), siger det sådan her:
- Det er vigtigt at få udbredt, at alle ansatte har samme ret til at ytre sig om jobbet, uanset, hvor i systemet de arbejder. Som menig medarbejder skal man ikke lade sig kue af, at man eventuelt har en leder, der ser lidt skævt til én. Sådan er reglerne - og det skal gerne bredt ud, siger hun.
Udtalelsen falder i anledning af, at Justitsministeriet i begyndelsen af november udsendte en ny vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed. Den første vejledning, som udkom tilbage i 2006, fik lov til at leve et hengemt liv på hylderne, og Justitsministeriet konstaterer, at der i dag er et udbredt 'vidensunderskud' om offentligt ansattes ytringsfrihed - både når det gælder ledere og medarbejdere.
Lederne skal tage kritikken til sig
Ifølge Ulla Astman er det vigtigt, at lederne tager kritik til sig i stedet for at gå i rette med den medarbejder, der kommer med kritikken.
- Lederen kan agere på kritikken på forskellige måder. Det vil være oplagt som det allerførste at byde ind til en kop kaffe og en snak om, hvad kritikken handler om - få en dialog i gang. Det vil også være oplagt at tage kontakt til tillidsrepræsentanten, siger hun.
Ulla Astman opfordrer til, at de regionale arbejdspladser bruger deres MED-systemer til at udbrede kendskabet til vejledningen og reglerne, ligesom hun peger på, at det er vigtigt, at regionernes HovedMED-udvalg tager emnet op.
- De enkelte regioner bestemmer selv hvordan, de vil udbrede kendskabet til den nye vejledning. Men jeg tager det som en selvfølge, at de enkelte arbejdspladser påtager sig at opgaven, fx gennem gå-hjem møder. Måske vil det også være nødvendigt med nogle stormøder i regionen.
Ukendskab er hovedforklaringen
Også Danske Regioners Løn- og Praksisudvalg har haft den nye vejledning på dagsordenen for nylig, skriver FT på sin hjemmeside. Formand Anders Kühnau (S) understreger, at regionsrådsmedlemmerne er opsatte på at få kendskabet til reglerne ud til ledere på alle niveauer.
- I sidste ende er det jo i borgernes interesse, at de ansatte tør ytre sig, hvis der er problemer med kvaliteten af velfærden. Ukendskab til reglerne blandt mange ledere er formentlig hovedforklaringen på de forskellige sager, vi har set, hvor medarbejdere er kommet i klemme efter at have ytret sig om forhold på jobbet. Mange ledere ved sandsynligvis ikke, hvor omfattende de ansattes ytringsfrihed faktisk er, siger han.
Også Anders Kühnau pointerer, at de fem regioner selv bestemmer, hvordan de vil få formidlet den nye vejledning bredt ud, men han forventer, at de enkelte regioner under alle omstændigheder sørger for, at den nye vejledning bliver formidlet ud til alle ledelseslag.
E-læringsforløb til foråret
I KL har emnet ikke været behandlet politisk endnu, men meldingen er at man under alle omstændigheder vil udbrede kendskabet til vejledningen ude i kommunerne gennem det fælleskommunale netværk af kommune-jurister.
Justitsministeriet vil supplere den nye vejledning med et e-læringsforløb, der er programsat til at være klar i løbet af foråret 2017, skirver FTF på sin hjemmeside.
De overordnede tanker er foreløbig at sammensætte et forløb med cases, som kan gøre problemstillingerne konkrete. Men foreløbig er man kun i idéfasen og forudser en større puslespil med at finde cases, der er relevante for både de mange og meget forskellige typer af offentligt ansatte og for ledere og medarbejdere.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.