
Kommunerne lever op til kravene om de specialiserede tilbud til handicappede og har det rette udbud til voksne med en kompleks hjerneskade og børn og unge med alvorlig synsnedsættelse, lyder det fra Socialstyrelsen.
Men indsatsen til de handicappede er ikke blevet bedre siden strukturreformen i 2007, hvor kommunerne overtog opgaven fra amterne, vurderer Erik Bonnerup, der er en af de uafhængige bagmænd bag strukturreformen.
Da debatten om tilbuddene til de handicappede dengang rasede, lød kritikken, at kommunerne ikke var rustet til opgaven sammenlignet med de større amter, der blev opløst.
Det er kommunerne fortsat ikke, lyder det:
- Kommunerne påtog sig en opgave, som de ikke kunne løse dengang. De kan heller ikke løse opgaven i dag. Der er en masse tabt viden, og tilbuddene er ikke tidssvarende, siger Erik Bonnerup.
Minister: Det kan altid gøres bedre
Han mener, at indsatsen er blevet splittet mellem kommunerne med det resultat at fagpersoner fra forskellige områder ikke længere samlet:
- Mens man på hospitalsområdet meget rigtigt har samlet ekspertisen nogle færre steder, er man gået den stik modsatte vej med de handicappede i 98 kommuner, siger han.
Socialstyrelsen vurderer, at der er et tilstrækkeligt udbud på baggrund af rapporter fra kommunerne. Men Danske Handicaporganisationer (DH) kritiserer også indsatsen.
- Borgerne, som vi taler med, oplever, at der mangler specialiseret og sammenhængende viden i behandlingen af deres sager, siger formand Thorkild Olesen.
Social- og børneminister Mai Mercado (K) er glad for, at Socialstyrelsen vurderer, at der er tilstrækkeligt med specialiserede tilbud. Men indsatsen til handicappede kan altid gøres bedre, lyder det fra ministeren.
- Det er vigtigt, at kommunerne tager opgaven på sig og træffer beslutninger, som er til borgernes bedste. Derfor synes jeg, at det ikke er godt nok, hvis der er store forskelle ude i kommunerne, siger hun.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.