
Udsigten til en skattefri bonus oven i lønnen har ikke fået ledige i job. Det konkluderes en evaluering fra Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, KORA, som Ritzau omtalte i weekenden.
Alligevel er et bredt flertal på Christiansborg klar til at bruge over en halv mia. kr. på netop en skattefri jobpræmie til langtidsledige kontanthjælpsmodtagere.
Evalueringen får hverken Socialdemokratiet eller De Radikale til at trække støtten. Beskæftigelsesordfører Sofie Carsten Nielsen (R) siger dog, at undersøgelsen bestemt gør indtryk:
- Det er også et politisk valg om at prøve nogle ting af. Den bliver større (end de tidligere jobpræmier, red.), og den kommer til at køre længere.
- Men jeg har været i tvivl om, hvor vi skulle stille os. Det er en del penge, som man for eksempel kunne bruge på at afskaffe uddannelsesloftet. Det tror jeg, ville give endnu flere og bedre muligheder, tilføjer ordføreren.
En usikker eller tiltrængt gulerod
Faktisk er virkningen af jobpræmien så usikker, at regeringen ikke engang har indregnet nogen effekt på beskæftigelsen i lovforslaget.
Beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen (S) ser jobpræmien som en tiltrængt gulerod.
- Det er vigtigt over for denne her gruppe af langtidsledige ikke kun at piske dem, som regeringen gør med kontanthjælpsloftet. Den nye jobpræmie giver langtidsledige ti pct. af arbejdsindkomsten - dog højst 2.500 kr. om måneden - i skattefri præmie for at komme i job.
Begge de tidligere jobpræmier, som KORA har undersøgt, var mindre. Nemlig fire pct. af månedslønnen og højst 600 kr. om måneden.
Størrelsesforskellen er da også det, der får beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) til at sige, at han 'ikke er et sekund i tvivl om, at jobpræmien vil virke':
- De to tidligere jobpræmier er ikke sammenlignelige med den jobpræmie, vi laver nu. Den har et langt større økonomisk omfang.
- Vi ved også fra internationale undersøgelser, at jobpræmier med en vis økonomisk tilskyndelse til at gå fra passiv forsørgelse til arbejdsmarkedet har en effekt, siger ministeren.
En rigtig dyr måde at få folk i job
Der afsættes 631,8 mio. kr. til ordningen frem til 2020. Men det er med KORA-professor Jacob Nielsen Arendts ord 'meget usikkert, hvor meget man får for pengene'.
- Selv de udenlandske studier, der viser en positiv beskæftigelseseffekt, er ikke nødvendigvis et godt regnestykke, sagde han til Ritzau i weekenden.
- Det kan godt være, man får flere i job, men det er en rigtig, rigtig dyr måde at få folk i job på.
Jobpræmien ventes endeligt vedtaget i Folketinget tirsdag og træder i kraft 1. april.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.