dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat

Eksperter: Nyborgs borgmester brød loven

Det var i strid med styrelsesloven, at byrådet ikke blev orienteret om problemer på socialområdet, mener professor. S vil have ekstern juridisk underøgelse af V-borgmesteren.

NYBORG: Eksperter vurderer over for dr.dk, at Nyborgs borgmester Kenneth Muhs (V) brød loven, da han undlod at informere resten af byrådet om alvorlige problemer og fejl på socialområdet. Ifølge kanalen blev borgmesteren advaret på et møde med borgerrådgiveren i oktober 2021 uden at videregive informationerne til byrådet.

- Og det mener jeg er i strid med kommunestyrelsesloven, siger professor i offentlig forvaltning ved Aalborg Universitet Sten Bønsing. Han bakkes op af kommunalekspert Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole: "Når en borgmester får kendskab til så alvorlige forhold, som der er tale om her, så har han efter min opfattelse en klar pligt til at informere kommunalbestyrelsen omgående", siger Buch.

Kenneth Muhs oplyser i en mail til DR, at han straks efter mødet med borgerrådgiveren gav administrationen besked på at få problemerne løst. "Men i dag tænker jeg, om man burde have gjort mere. Måske havde det været hensigtsmæssigt at give byrådet besked direkte", skriver borgmesteren.

S vil have ekstern undersøgelse

Også socialdemokraterne i byrådet vil have undersøgt, om Kenneth Muhs har overtrådt loven, skriver TV2Fyn. Partiet vil i nærmeste fremtid have undersøgt, om borgmesteren har overtrådt den kommunale styrelseslov.

- Vi vil i Socialdemokratiet stille krav om en ekstern juridisk vurdering i forhold til, om der er sket et lovbrud, sagde byrådsmedlem Martin Stenmann (S) på tirsdagens byrådsmøde.

Som tidligere omtalt var der også efterfølgende i en rapport fra revisionsvirksomheden BDO i december sidste år skarp kritik af forholdene på det specialiserede socialområde. Det gjaldt fx mangelfuld og langsommelig sagsbehandling, manglende opfølgning på sager og handling på underretninger samt en forråelsesadfærd, der ikke gav anledning til kritik.

Senest har Socialministeriet bedt om mere konkrete svar i forbindelse med en redegørelse fra kommunen, og kommunaldirektør Tim Jeppesen har bebudet at efterkomme dét i de svar, der skal gives til ministeriet senest den 29. marts.

cwa

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.