dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi

Forhandlingsfællesskabet: Mere til kvinder, ældre og alle

Flere krav hos forhandlingsfællesskabet går direkte i den modsatte retning af den, som KL og Danske Regioner ønsker at gå i
13. DEC 2017 10.52

Med de krav, der er fremsat fra henholdsvist forhandlingsfællesskabet, KL og Danske Regioner, kan det godt tyde på at blive et langt og sejt træk, der skal til, før overenskomst2018 er landet.

For mens regioner og kommuner i sine krav ikke lægger op til lønfest, står forhandlingsfællesskabet på den anden side af bordet og kræver en højere realløn for alle ansatte.

‘Medarbejderne er den vigtigste ressource i varetagelsen og udviklingen af de kommunale opgaver. Et stigende udgiftspres i form af besparelser og effektiviseringer i den offentlige sektor har ført til, at de ansatte i øget omfang ses som en omkostning i stedet for en ressource, der skaber værdi for borgerne. Ved OK-18 skal fokus være på at se medarbejderne som en ressource,’ lyder det i forhandlingsfællesskabets kravspapir.

Mere til kvinderne
Derudover ønsker forhandlingsfællesskabet penge til både et lavtlønsprojekt og et ligelønsprojekt til de kvindedominerede fag. På den måde kan man sige, at både KL og forhandlingsfællesskabet ønsker at give sosu-assistenter og -medhjælpere mere i løn. Bare på hver deres måde.

For mens KL er åbne for, at give flere penge i lønposen til sosu’erne for at løse et rekrutteringsproblem i kommunerne, så vil forhandlingsfællesskabet åbne op for, at flere sosu’er kan gå fra deltid til fuld tid.

- Allerede nu er det 75 pct. af kommunerne, som har svært ved at få kvalificeret arbejdskraft til især sosu-området, sagde Michael Ziegler således ved KL’s præsentation af krav, mens han tilføjede:

- Vi ved bare også, at der er brug for en forskellig mængde personer på forskellige tidspunkter i hjemmeplejen.

Blandt forhandlingsfællesskabets yderligere krav til at sikre ligestilling på arbejdsmarkedet er også et ønske om at udgifter til barsel og adoption skal udvides i forhold til i dag. Ligeledes vil forhandlingsfællesskabet have EU-direktivet om ligebehandling implementeret i overenskomsterne som en generel aftale.

Uenighed om seniordage
Hos både KL og Danske Regioner lægger man op til, at seniorordningen med seniordage først træder i kraft fem år før folkepensionsalderen. Men den er man slet ikke med på hos forhandlingsfællesskabet.

For her ønsker man at seniordagene skal gælde fra en medarbejder fylder 58 år. Samtidig vil man her sikre ret til at gå ned i tid for at kunne blive på arbejdsmarkedet.

Til gengæld er alle parter enige om, at den nye ferielov skal implementeres i ferieaftalen. Dette punkt har nemlig været et krav hos både KL, Danske Regioner og hos forhandlingsfællesskabet.

Læs hele kravspapiret fra forhandlingsfællesskabet her

 

I forhandlingsfællesskabet indgår
11 organisationer tilsluttet LO
22 organisationer tilsluttet FTF
16 organisationer tilsluttet AC (Akademikernes Centralorganisation)
samt
2 øvrige organisationer

I alt er der tale om 51 organisationer, som samlet forhandler med KL og Danske Regioner. Forhandlingsfællesskabet har valgt formand for Lærernes Centralorganisation, Anders Bondo Christensen, til at repræsentere sig i forhandlingerne.

Se hele listen over medlemsorganisationer i forhandlingsfællesskabet her

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/forhandlingsfaellesskabet-mere-til-kvinder-aeldre-og-alle

GDPR