dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Herlev erkender meget alvorlig fejl i børnesag
Gatekeeperudvalg på Herlevs rådhus holder øje med, om budgettet giver plads til indkøb. Men ved en fejl blev også borgersager behandlet.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Herlev erkender "meget alvorlig fejl" i børnesag

Gatekeeper-udvalg skulle holde øje med, om indkøb og nyansættelser var indenfor budget, men ved en fejl blev også flere børnesager behandlet. Det fik alvorlige konsekvenser for et barn.

HERLEV: "En meget alvorlig fejl."

Sådan betegner Herlev Kommune selv en sag, hvor et barn ikke fik tilbud om specialskole, men blev visiteret til en billigere indsats. Det sker i et svar til Ankestyrelsens kommunale tilsyn, som efter tre anonyme henvendelser har bedt kommunen forklare sig. Svaret blev godkendt på seneste kommunalbestyrelsesmøde.

Forhistorien er, at kommunen i september indførte en gatekeeperfunktion for at få en bedre styring af kommunens indkøb resten af året med det formål at sikre, at budgettet blev overholdt.

Tre gatekeeperudvalg indenfor hver sit direktørområde behandler på ugentlige møder ansøgninger om alle indkøb over 10.000 kr. og alle nyansættelser. Udvalgene skal forholde sig til, om udgiften er indenfor budgettet, og derpå indstille til direktøren, om udgiften bør afholdes, udskydes eller helt udelades.

Borgersager fejlagtigt behandlet

Ordningen omfatter ikke bevillinger eller køb af tilbud til enkelte borgere. Alligevel er en række borgersager fejlagtigt blevet sendt til og behandlet af et gatekeeperudvalg. Udvalget har dog ikke vurderet det faglige indhold i sagerne, men kun økonomien, understreger kommunen i sit svar.

I fire sager, som de anonyme henvendelser handler om, meldte gatekeeperudvalget tilbage til visitationsudvalget, at der ikke var bevillingsmæssig dækning til udgiften, fordi budgettet allerede var overskredet.

Det fik visitationsudvalget til at tage sagerne op til fornyet overvejelse, og mens tre indsatser blev fastholdt, besluttede udvalget i den fjerde sag at visitere barnet til mindre omfattende indsatser.

Kommunen erkender i sit svar til Tilsynet, at disse indsatser "ikke i tilstrækkelig grad kan imødekomme barnets behov og derfor ikke udgør et egnet tilbud. Visitationsudvalgets anden vurdering af sagen blev således foretaget på baggrund af usaglige økonomiske hensyn, hvilket betragtes som en meget alvorlig fejl. Dette er indskærpet over for Visitationsudvalget."

Efterfølgende er det på et ekstraordinært visitationsmøde sidst i november besluttet, at barnet skal have et specialskoletilbud - præcis som man også i første omgang havde vurderet. Det skete efter en bekymret henvendelse til borgmesteren fra Dansk Socialrådgiverforening. 

Professor: Magtfordrejning

I Herlev Bladet kalder juraprofessor Frederik Waage det "en meget alvorlig sag og helt uforståeligt, da udgangspunktet jo var, at man ikke skulle gå ind i borgersager". 

- Det virker som om, kommunen er klar over fra starten af, at det ikke er smart at lave det her. Usaglige økonomiske hensyn, som kommunen selv kalder det, er det samme som magtfordrejning, og det er alvorligt, for man har regler efter Serviceloven, som fastslår, hvad man skal lægge vægt på i de her sager. Det handler om borgerens situation og ikke hensynet til den overordnede økonomi. Så det her er magtfordrejning, og det er ulovligt, siger han.

Kommunaldirektør Jesper Zwisler siger til Herlev Bladet, at han er ærgerlig over sagen, men samtidig understreger han, at det kun er én sag, hvor en visitation er blevet ændret af økonomiske hensyn. 

- Hvis det nu havde været sådan, at man i ti sager havde været inde og ændre i sagerne, så havde jeg nok betragtet det som et alvorligt forhold for vores organisation. Der er ikke ændret i andre sager. Men det ændrer ikke alvorligheden i forhold til den konkrete sag, siger han.

På baggrund af kommunens svar skal Ankestyrelsen nu tage stilling til, om den vil rejse tilsynssag mod kommunen. 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.