
HERNING: Flere socialrådgivere, færre sager om svigt og misbrug af børn og en hurtigere indgriben, når mistanken bliver rejst. Og så sparer kommunen endda penge på at have flere socialrådgivere ansat til at behandle de følsomme sager.
Mens Tønder Kommune har indrømmet at have svigtet en mindreårig pige, hvis mor i to år forgæves forsøgte at gøre kommunen opmærksom på, at hun mente, at hendes datter var udsat for seksuelle overgreb, har Herning Kommune gode erfaringer med at gå imod strømmen og ansætte flere og ikke færre socialrådgivere.
Erfaringerne fra et pilotprojekt i fire skoledistrikter i Herning Kommune har vist så overbevisende resultater, at lokalpolitikerne har besluttet at udbrede ordningen til hele kommunen to år inden, projektet er færdig. Kommunen har ladet sig inspirere af erfaringer fra Sverige.
- Tidligere kunne sagerne ligge i bunker hos socialrådgiverne. De var for pressede af for mange sager. Nu er bunkerne ikke så høje længere. Socialrådgiverne kan følge børnene tættere og reagere hurtigere på sagerne.
Det siger formanden for Børne- og Familieudvalget i Herning Kommune, Dorte West (V), til Ritzau.
- Vi kunne allerede efter to år se, at der er penge at spare. Jeg tror simpelthen på, at det her er vejen frem. Ikke kun for børnene, men også for vores økonomi.
Fra 40-45 til 20-25
Tidligere havde hver socialrådgiver i Herning Kommune omkring 40-45 sager. I pilotprojektet har de hver haft 20-25. Samtidig har forvaltningen systematiseret og intensiveret socialrådgivernes kontakt og samarbejde med daginstitutioner og skoler.
- Vi har næsten ingen klager længere. Telefonerne står stille. Vi har også færre sager, fordi vi får tidligere fat og hurtigere kan følge op på sagerne, siger Dorte West.
En række kommuner har ifølge Dorte West vist interesse for projektet. I pilotprojektet havde kommunen investeret 4 mio. kr., blandt andet til at ansætte flere socialrådgivere. Efter to år har kommunen fået 4,5 mio. kr. ind i blandt andet færre og kortere anbringelser.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.