dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi

Jobcenterchefer savner advarsel mod dømt psykiater

Flere kommunale chefer kritiserer Sundhedsstyrelsen for ikke at have advaret dem mod at bruge Piet Casier til at lave speciallægeerklæringer

Dommen mod Piet Casier og Norddjurs Kommune i juli har fået de ti kommuner, som har brugt flest penge på speciallægeerklæringer fra den omstridte psykiater, til at gennemgå alle sager, som han har været involveret i.

Men kommunerne - og ikke mindst de borgere, der har fået stillet en diagnose af Piet Casier - kunne være sluppet for en masse besvær, hvis Sundhedsstyrelsen havde advaret om Piet Casiers stærkt kritisable praksis, lyder kritikken fra flere jobcenterchefer i Fagbladet 3F.

- Jeg ville under ingen omstændigheder have brugt Piet Casier, hvis vi havde vidst, hvordan han arbejdede, siger afdelingschef Marja Elverhøi, Jobcenter Slagelse.

Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn har mindst fem gange udtalt alvorlig kritik af Piet Casier for blandt andet fejldiagnoser. Uden at Sundhedsstyrelsen fandt grundlag for at udstede en generel advarsel mod psykiateren.

Styrelsen burde advare
- Det er Sundhedsstyrelsen, der skal holde øje med en psykiater som Piet Casier. Vi har ikke mulighed for og viden til at opdage det selv, da lægefaglig viden rækker ud over vores kompetenceområde. Vi stoppede brugen af Piet Casier i 2011. Det ville være meget hensigtsmæssigt, hvis Sundhedsstyrelsen advarede i den slags sager, siger Marja Elverhøi.

Fagbladet 3F's aktindsigt viser, at Esbjerg ligger øverst på top ti over de kommuner, som har brugt flest penge på at få lavet speciallægeerklæringer af Piet Casier. I alt har Esbjerg Kommune betalt 1.278.875 kr. inkl. moms til ham.

- På det tidspunkt var det betryggende at bruge ham. Men havde jeg haft den viden om Piet Casier, som jeg har i dag, havde vi selvfølgelig aldrig brugt ham, siger direktør Lise Willer, Borger og Arbejdsmarked i Esbjerg.

Blev nævnt i 2013
Flere kommuner mener, at det er Sundhedsstyrelsens opgave at advare mod en psykiater som Piet Casier i tide. Er der behov for at se på, om styrelsens system virker godt nok?

- Generelt har Sundhedsstyrelsen mulighed for at orientere offentligheden om autoriserede sundhedspersoner via autorisationsregisteret og tilsynslisten. Piet Casier har på grund af sagens forløb ikke fået sanktioner, der kunne offentliggøres på tilsynslisten eller i autorisationsregisteret, siger Anette Lykke Petri, som er enhedschef for Embedslægeinstitutionen Øst og Tilsyn i Sundhedsstyrelsen.

- Patientombuddet offentliggør alvorlig eller gentagen kritik med navns nævnelse. Det er nemt at frem finde på Patientombuddets hjemmeside, som kan tilgås af alle. Piet Casiers sag blev med navns nævnelse offentliggjort i 2013, siger hun.

Hvorfor greb styrelsen ikke ind tidligere og hårdere?

- Sundhedsstyrelsen havde kendskab til under én procent af samtlige speciallægeerklæringer, som Piet Casier har udfærdiget, og en fejldiagnose er ikke grundlag nok til at udsende en generel advarsel. Sundhedsstyrelsen havde derudover ikke kendskab til samtlige arbejdsgivere, som Piet Casier arbejdede for, lyder det fra enhedschefen.

ka

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/jobcenterchefer-savner-advarsel-mod-doemt-psykiater

GDPR