dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Kommunale akademikere føler deres faglighed under pres
Undersøgelsen viser et uhensigtsmæssigt pres på medarbejderne, mener Camilla Gregersen, formand for DM (tidligere Dansk Magisterforening).
Foto: Rasmus Kongsgaard, DM

Kommunale akademikere føler deres faglighed under pres

Hver tredje oplever pres - både fra politikerne og fra ledelsen. Ofte bøjer de sig og ændrer deres faglige vurdering, viser undersøgelse fra fagforening.

En del akademiske medarbejdere i kommunerne oplever, at deres akademiske faglighed fra tid til anden kommer under pres.

Det viser en intern medlemsundersøgelse, som Epinion har foretaget for den akademiske fagforening DM blandt de medlemmer, der er kommunalt ansat.

En tredjedel oplever pres for at ændre faglige betragtninger, og hver fjerde udtrykker samtidig, at de "meget ofte", "ofte" eller "en gang i mellem" handler på dette pres og ændrer deres sagsfremstillinger eller afgørelser.

Presset kommer både direkte fra det politiske niveau og fra ledere i administrationen, fremgår det af undersøgelsen. De ansatte oplever, at presset har konsekvenser for kvaliteten af deres arbejde og deres trivsel.

Ændrer faglige afgørelser

Næsten hver tredje af de medarbejdere, der sidder og træffer myndighedsafgørelser, svarer, at de meget ofte, ofte eller en gang imellem oplever politisk pres - direkte fra politikere eller indirekte via fra ledelsen - for at ændre en faglig betragtning i en afgørelse. Og 17 pct. angiver, at de meget ofte, ofte eller en gang imellem vælger at bøje sig for presset.

Det tal er det vildeste og mest overraskende i undersøgelsen, siger DM's formand, Camilla Gregersen, til Berlingske.

-  At vi kan se, at en del af de medarbejdere, der laver myndighedsafgørelser, føler sig presset til at træffe en afgørelse, der strider imod deres egen faglige indsigt. Det fortæller jo om et pres på medarbejderne, som jeg synes er uhensigtsmæssigt, siger hun og uddyber, at eksemplerne findes inden for så forskellige områder som byggetilladelser, børnesager, vandmiljø og infrastruktur.

Michael Gøtze, professor i forvaltningsret, er bekymret over retssikkerheden, når så mange bøjer sig for et politisk pres i deres afgørelser. "Det er politik før faglighed," siger han til avisen.

Citater fra undersøgelsen:

"Det er irriterende, når vi har en sag, som forventes at falde ud på en bestemt måde, fordi vores borgmester har lavet en aftale. For jeg vil gerne gøre mit arbejde ordentligt, og jeg er ansat på min faglighed, og så er der nogle, der er ligeglade med den, fordi de har bestemt, hvordan det skal være."

"Jeg synes nogle gange, at jeg bliver presset til at fremlægge data misvisende, fordi jeg skal få det til at se bedst muligt ud. Politikerne er rigtig glade for data, som rygdækker os, og som ser pænt ud på papiret. Men det er langt væk fra virkeligheden, og jeg føler, at jeg går på kompromis med mine etiske værdier."

"Det, der gør det svært, er systemet – måden vi er organiseret på. Man har meget lidt at skulle have sagt, når man er så langt nede i hierarkiet. Dagsordenerne kommer fra politikerne. Den store fortælling hos os er, at vi skal forstyrre så lidt som muligt og bare prøve at please."

"Presset kommer fra direktøren for vores område, som kommunikerer, at vores borgmester har lavet en aftale med en eller anden velhaver, som gerne vil gøre et eller andet. Det resulterer i, at sager bliver diskuteret frem og tilbage og tager flere måneder at afgøre."

"Det er de politiske hensyn, som kan gøre, at det er svært at løse sin opgave. De politiske hensyn er i hele organisationen – der kan være bekymring omkring, hvordan noget bliver modtaget politisk i forhold til byrådet eller borgmesteren."

"Det betyder meget, at man har en eller flere gode ledere, som kan skærme en for politisk høvl og samtidigt forklare en, hvorfor man enten kan eller ikke kan gennemføre noget." 

"Det handler om evnen til at parkere noget og affinde sig med, at der er nogle, der kommer til at træffe en bestemt beslutning. Så længe man har udnyttet sit råderum til at give udtryk for, at der er noget, som er forkert, og som bliver noteret på sagen." 

"Jeg tror, jeg tænker, at jeg skal finde et andet job snart. Jeg tror, at jeg stiller mig lidt udenfor det – jeg identificerer mig ikke med den praksis." 

"Det er lidt sjovt, for rent socialt har jeg det rigtig godt faktisk. Det er udelukkende fagligt, at jeg trives meget ringe. Det er opgaverne, der gør det, for det er ikke meningsfuldt, det jeg laver. Og ift. dem jeg servicerer, oplever jeg at blive talt meget ned til. Men det skaber et godt sammenhold hos os som kollegaer, fordi vi bliver skældt ud." 

"Der er en masse andre ting, der ligger til grund for, at jeg trives godt. Jeg har gode kollegaer, jeg arbejder 30 min. fra mit hjem, og mange af mine opgaver er gode og spændende. Men der, hvor det kalder på faglighed, halter det." 

"God ledelse betyder meget for trivslen, og gode kollegaer er afgørende, og gode forhold ift. at få et liv til at fungere, og opgaverne, som nogle gange kan være trælse, men som overordnet er spændende nok. Men det kan godt være hårdt, hvis der er meget stort politisk pres, eller hvis man har lavet en fejl overfor politikerne." 

På trods af følelsen af politisk pres viser undersøgelsen dog også, at tre fjerdedele af medlemmerne trives godt i deres arbejde. Mens trivslen er lavere blandt dem, der oplever politisk pres.

De efterlyser, at lederne tør stå imod overfor politiske hensyn, og at lederne anerkender den svære position, medarbejderne ofte er i, og hjælper dem med at sige fra overfor politisk pres.

Udvalg påviste problemer i staten

Det er kun et halvt år siden, at det såkaldte Dybvad-udvalg for Djøf konkluderede, at embedsmænd i staten oplever et pres på deres faglighed, og at embedsmænd i stigende grad bruges til "politisk virksomhed i bred forstand". 

Her svarede knap tre ud af ti embedsmænd, at de oplevede, at deres faglighed var presset af politiske hensyn. Næsten halvdelen oplevede, at det var svært at levere rådgivning på højt fagligt niveau og samtidig loyalt varetage ministerens politiske ønsker.

Embedsmændene kritiserede blandt andet departementscheferne for at tage for store politiske hensyn i stedet for at stå på fagligheden.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.