dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi
Jens Nørgaard Larsen, Ritzau Scanpix.

Krænkede piger taber højesteretssag mod kommune

Esbjerg Kommune vinder igen i retssag, som to piger havde anlagt, fordi de blev udsat for overgreb
21. MAR 2018 12.18

ESBJERG: Højesteret frifinder onsdag Esbjerg Kommune for at have svigtet to piger, der blev udsat for seksuelle overgreb. De får ikke erstatning. Dommen flugter med en afgørelse fra Vestre Landsret i maj sidste år. Også dengang led pigerne nederlag.

Dommerne mener, at der ikke er fremlagt omstændigheder, der burde have givet kommunen en 'rimelig begrundet mistanke' om, at der var risiko for, at manden ville krænke andre børn. Han var far til en af deres klassekammerater, skriver Ritzau.

Manden, der blev omtalt som Esbjergmanden, blev senere idømt fængsel i syv år for en stribe overgreb blandt andet mod de to piger.

De syv dommere er enige om resultatet. Normalt afgøres sager af fem dommere, men når der er principielle spørgsmål, udvides besætningen.

'Et principielt område'
Sagen går kort fortalt ud på, at Esbjerg Kommune i januar 2008 modtog en underretning om seksuelle overgreb på en pige, der gik i klasse med datteren til den mand, som har forestået de seksuelle overgreb på de to piger. I oktober samme år modtog kommunen endnu en underretning om, at endnu en pige var blevet udsat for overgreb af seksuel karakter.

Derfor valgte kommunen, at der skulle igangsættes en børnefaglig undersøgelse af krænkerens børn. Men det tog tre år, før undersøgelsen var gennemført, og i mellemtiden blev yderligere to piger udsat for overgreb.

- Det her er et principielt område. Det, der er sagens kerne, er i høj grad, om kommunen kunne have gjort noget for at forhindre nogle af de mange overgreb, gerningsmanden udsatte pigerne for. Vi skal passe på vores børn, og det har kommunerne et særligt ansvar for, sagde pigernes advokat, Helle Hald til JydskeVestkysten på dagen for første og eneste retsdag i Højesteret.

De to piger mener sammen med deres advokat, at Esbjerg Kommune kunne have forhindret overgrebene, hvis den børnefaglige undersøgelse var blevet sat i gang tidligere. De mener endvidere, at kommunen har forbrudt sig mod artikel tre og seks i den europæiske menneskerettighedskonvention, som handler om espekt for menneskets naturlige værdighed og beskyttelse mod voldelige overgreb. Men det bakker Højesteret altså ikke op om.

De to piger havde krævet en godtgørelse på hver 50.000 kr.

Borgmester erkender fejl
I Esbjerg Kommune mener man alligevel at have taget ved lære af sagen. Det fortalte borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) 12. marts. Men det hører fortiden til, vurderede han over for JydskeVestkysten:

- Der er ingen tvivl om, at Esbjerg Kommune ikke har håndteret sagsbehandlingen så godt dengang, som man kunne forvente. Vi har også tidligere lagt os fladt ned og sagt, at der var ting, der tog for lang tid. Der var en anden tilgang til at håndtere børnesagerne dengang, vi har lavet gennemgribende ændringer siden, sagde Jesper Frost Rasmussen.

Han understregede over for avisen, at der siden er sket flere ændringer i sagsbehandlingen. Kommunen har blandt andet ansat flere socialrådgivere, ligesom arbejdsgangen også er ændret.

Ét forudgående lignende tilfælde
Den såkaldte Skælskør-sag kørte også i landsretten i 2017. Her krævede tre søstre 300.000 kr. i erstatning fra Slagelse Kommune, fordi kommunen angiveligt havde ignoreret advarsler om overgreb.

Søstrenes palæstinensiske forældre flygtede i 90'erne til Danmark. Pigerne blev siden placeret hos en plejefamilie, da faren havde slået moren ihjel, og det var her, de tre piger blev misbrugt. De tre søstre er i dag i 20'erne og deres historie har blandt andet været fortalt på TV 2. 

Både sagen i Slagelse og sagen i Esbjerg er blevet til med råd og vejledning fra Børn Vilkår, der har fået tilskud fra Satspuljen til at hjælpe børn og unge, der har været udsat for vold, misbrug eller omsorgssvigt med at lægge sag an mod kommuner, der ikke har grebet ind.

Projektet har været støttet med to mio. kr. i året i en forsøgsperiode, og selvom flere satspuljepartier ønskede at gøre tilskuddet permanent, besluttede tidligere socialminister Karen Ellemann (V) i oktober 2016 ikke at forlænge forsøget.

I alt modtog de tre søstre 100.000 kr. i erstatning fra Slagelse Kommune. Det fremgik samtidigt af dommen, at kommunen burde havde opdaget og forhindret overgrebene, som søskendeflokken blev udsat for i den plejefamilie, de boede hos fra 1999 til 2005 lidt udenfor Skælskør.

En lektor i socialret har slået fast, at det afhænger af de konkrete omstændigheder, om en kommune kan dømmes for ikke at have gjort tilstrækkeligt for at beskytte børn.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/kraenkede-piger-taber-hjesteretssag-mod-kommune

GDPR