dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Ledigheden har været svagt stigende i over et år
Arbejdsløsheden har været svagt stigende i 13 måneder i træk, viser nye tal fra Danmarks Statistik. (Arkivfoto).
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Ledigheden har været svagt stigende i over et år

På trods af en vedvarende stigning i arbejdsløsheden er der ikke grund til panik, mener cheføkonom.
5. JAN 2024 8.28

Antallet af ledige på det danske arbejdsmarked steg med 300 fra oktober til november. Det viser sæsonkorrigerede tal fra Danmarks Statistik fredag morgen.

Det svarer til, at ledighedsprocenten nu ligger på 2,9 procent af den samlede arbejdsstyrke. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:

 - Vi ser en lille stigning i ledigheden i november, men ledigheden ligger stadig på et meget lavt niveau. Det er tegn på, at vi fortsat har en sund økonomi, og at virksomhederne grundlæggende klarer sig godt.

- Både den grønne omstilling, erhvervslivet generelt og vores velfærdssektor har fortsat brug for arbejdskraft, og regeringen har fokus på at skaffe nok hænder. Fx har vi lige indgået en stor trepartsaftale om lønløft til grupper af ansatte i velfærdssektoren, hvor der mangler arbejdskraft. Aftalen skal sikre flere kolleger på ikke mindst hospitalerne, i daginstitutioner og i ældreplejen.

- Vi skal have endnu flere med på arbejdsmarkedet. Det gælder især de mange unge, der ikke har fundet fodfæste på arbejdsmarkedet, og som ikke er i gang med en uddannelse.

Ingen panik

Fredagens opgørelse betyder altså , at ledigheden har været svagt stigende i 13 måneder ifølge Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank.

Men selv om stigningen gennem længere tid har været vedvarende, er der ikke umiddelbart grund til panik. For samtidig har den været svag, lyder det.

"Det samlede billede fra arbejdsmarkedet er fortsat, at det ser fornuftigt ud. Der er fortsat meget få ledige personer i Danmark. Beskæftigelsen slår nye rekorder, og det er med til at holde ledigheden i kort snor," skriver han i en kommentar.

Udviklingen betyder, at der i november var 85.400 ledige på det danske arbejdsmarked.

Thomas Michael Klintefelt, der er fagleder hos Dansk Industri (DI), ser frem til at følge udviklingen i 2024.

"Indtil videre har vi kun set en meget begrænset stigning til trods for en tydelig afmatning i økonomien i Danmark og vores nabolande i 2023", siger han i en skriftlig kommentar.

"Selv om virksomhederne oplever en vigende efterspørgsel på deres produkter, er der fortsat mange der har svært ved at skaffe de nødvendige medarbejdere. Hovedscenariet for 2024 er, at ledigheden vil stige yderligere, men den store efterspørgsel på medarbejdere, vi stadig ser, vil lægge en kraftig dæmper på stigningens omfang", vurderer han.


/ritzau/cwa
 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.