dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat

Minister lover hurtig afklaring på nordjyske forsøg

Frikommuneforsøg fra 2016 om mindre bøvl på jobcentrene er flere gange blevet forlænget, men står nu til at udløbe fra nytår.

De nordjyske kommuner kan snarest muligt forvente at få at vide, hvad der skal ske med de frikommuneforsøg på beskæftigelsesområdet, som i årevis har kørt i landsdelen. Det oplyser beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i et skriftligt svar til folketingsmedlem Theresa Berg Andersen (SF).

De nordjyske kommuner fik godkendt en række forsøg under Frikommuneforsøg II tilbage i 2016-2020. Forsøgene gik kort fortalt ud på at slippe for en masse proceskrav og i stedet lave en mere fleksibel indsats, der gav mere mening for de ledige. 

Forsøgenes lovhjemmel udløb med udgangen af 2021, men flere af forsøgene er ad flere omgange forlænget, så de nu står til at udløbe med udgangen af 2023. 

Nordjysk bekymring

"Med kun fire måneder tilbage af 2023 er der blandt de nordjyske kommuner nu bekymring for, hvad der sker med forsøgene fra den 1. januar 2024," skriver Theresa Berg Andersen i sit spørgsmål.

Hun henviser til, at fhv. beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) sidste sommer i et svar til KKR Nordjylland skrev - før forsøgene endnu engang blev forlænget et år:

"Det ville være en stopklods for borgernes indsats, hvis forsøgene udløber, før der er afklaring om en evt. udbredelse af forsøgene”, og at ”regeringen er i gang med at afklare, om forsøgene skal udbredes til alle kommuner og er i den forbindelse opmærksom på, at det ville være uhensigtsmæssigt, hvis der skulle opstå et hul mellem en forsøgsperiode og evt. udbredelse af forsøgene”.

Ekspertgruppe i gang

Som bekendt ønsker regeringen også selv at forenkle beskæftigelsesindsatsen som led i planerne om færre regler og mere frihed. Foreløbig har den nedsat en ekspertgruppe, som inden næste sommer skal komme med forslag til, hvordan det skal ske.  

Ane Halsboe-Jørgensen har da heller ikke planer om at standse de nordjyske forsøg, fremgår det af hendes svar.

"Mit embedsværk er i gang med at se på en model for, hvordan indholdet af de igangværende forsøg bedst muligt kan videreføres. En løsning herpå vil blive udmeldt snarest muligt," lover hun.

Disse seks nordjyske forsøg står til at udløbe fra nytår

  • Ledighedsydelse - fritagelse for revurdering.
  • Formkrav ved lovpligtige samtaler, herunder hyppighed, form mv. og fleksibilitet i tilrettelæggelsen af opfølgningssamtaler.
  • Rehabiliteringsteams og fritagelse for rekvirering af lægeattest.
  • Fleksible rammer for ansættelse med løntilskud i offentlige virksomheder samt dispensation for forudgående ledighed for ansættelse som jobrotationsvikar.
  • Forlængelse af forsøg med ressourceforløb.
  • Ingen mindstekrav til opfølgning for førtidspensionister i løntilskud. 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.