
SJÆLLAND: Advarslerne kommer fra politikere fra flere partier. En af dem er Frederik Pedersen, der har plads i byrådet i Slagelse for Dansk Folkeparti. Han måtte læse i avisen, at Udlændingestyrelsen havde kig på tre steder i Slagelse Kommune til etablering af nye asylcentre. Det skriver DR Sjælland.
- Det synes jeg er lidt dårligt. Som byrådsmedlem har vi jo et medansvar for, hvad der foregår i byen, så det er meget bekymrende for mig, at jeg skal se det i aviserne, siger Frederik Pedersen.
I Odsherred Kommune har Udlændingestyrelsen udpeget Annebergparken som midlertidig indkvartering for 100 flygtningebørn. Det er bygninger, der ikke er kommunalt ejet, og derfor har det kunnet ske helt uden om de lokale politikere.
- Jeg reagerede med dyb undren, for jeg havde regnet med, at i sådan en sag ville der komme en henvendelse til det politiske niveau og eventuelt en dialog. Der har overhovedet ikke været en politisk drøftelse, og det undrer mig som viceborgmester, siger Odsherreds viceborgmester Steen Egede Jensen (DF).
På borgmesterkontoret er man nu ikke overrasket og understreger da også, at Udlændingestyrelsen ikke er forpligtet til at gå i dialog med kommunen, men at det har den valgt at gøre alligevel.
- Kommunen har som sådan ikke noget med oprettelsen af asylcentre at gøre, men vi er rigtigt glade for, at Udlændingestyrelsen er gået i dialog med os om planerne, udtaler borgmesteren gennem sin presseansvarlige til dknyt.
Sorø blev spurgt
I Sorø Kommune fik hele byrådet for nylig mulighed for at forholde sig til en forespørgsel fra Udlændingestyrelsen. Det var fordi, der var tale om en kommunalt ejet bygning. Men det burde være fast procedure, mener borgmester Gert Jørgensen (K).
- Jeg synes, det er rimeligt, at lokalsamfund og kommune som sådan også får mulighed for at tage stilling til, hvorvidt man har nået et passende antal. For jeg tror, alle partier er indstillet på, at vi skal hjælpe dem, der er i nød, siger Gert Jørgensen til DR Sjælland.
Formanden for KL og Kalundborgborgmester Martin Damm (V) mener at reglerne er gode nok, som de er.
- Kommunalpolitikerne skal bare bruge deres indflydelse, når de laver planlægning og sætter rammer for, hvad bygninger kan bruges til, siger Martin Damm.
Udlændingestyrelse afviser kritik
Hos Udlændingestyrelsen siger man, at det i øjeblikket er en ekstraordinær situation, der kræver ekstraordinære løsninger. I første omgang handler det om at give asylansøgere tag over hovedet.
- Vi har generelt et godt og konstruktivt samarbejde med kommunerne, og vi forsøger løbende at finde egnede pladser. Vores helt aktuelle, supplerende tiltag er at eftersøge lejeaftaler om marker, der egner sig til opstilling af mobilhjem, siger kontorchef i Udlændingestyrelsen Thomas Mortensen til DR Sjælland.
Udlændingestyrelsen leder med lys og lygte efter egnede bygninger, der kan indkvartere mindst 100 mennesker. Der er behov for at skabe plads til yderligere et antal tusinde pladser i de kommende måneder, oplyser de.
kil
OPDATERET 13:10, 10. NOVEMBER:
Efter henvendelse fra Odsherreds borgmesterkontor er denne artikel opdateret 10. november 13:10. Tidligere fremgik det af denne artikel, at den socialdemokratiske borgmester fra Odsherred Kommune, Thomas Adelskov, sagde til DR Sjælland at kommunen slet ikke var inddraget i processen.
Det er ikke tilfældet, oplyser borgmesterkontoret.
- Kommunen har som sådan ikke noget med oprettelsen af asylcentre at gøre, men vi er rigtigt glade for, at Udlændingestyrelsen er gået i dialog med os om planerne, udtaler borgmesteren gennem sin presseansvarlige til dknyt og gør samtidigt opmærksom på, at styrelsen ikke er forpligtet til at gå i dialog med kommunen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.