dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi
Foto: Lars Skaaning, Polfoto.

Nye regler vil tillade voksne at sætte børn og unge 'på plads'

Nye regler for magtanvendelse over for anbragte unge skal bl.a. klargøre voksnes omsorgspligt over for de børn og unge, de har med at gøre
5. NOV 2015 13.44

En ny aftale skal gøre det klart, hvornår ansatte må bruge magt over for anbragte børn og unge. Satspuljepartierne, der tæller alle undtagen Enhedslisten, er med i aftalen. Ifølge social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) er et af hovedformålene at give personalet på landets institutioner klarere retningslinjer for, hvornår og hvordan magt skal anvendes.

- Nu er der ingen tvivl. For eksempel hvis en ung person sidder ved middagsbordet og smadrer tallerkner i frustration, så må den voksne lægge hånd på den unge og stoppe adfærden, lyder det fra social- og indenrigsministeren.

Blandt andet kan en pædagog tilbageholde en anbragt person mod dennes vilje - for eksempel hvis den anbragte har tænkt sig at begå skade på sig selv og andre.

Giver I ikke de ansatte yderligere beføjelser til at anvende magt?

- Vi gør det eneste rigtige. Vi gør det klart, hvilke regler der gælder, og hvilken retssikkerhed man har i det her land. Og vi gør det klart, at voksne har en omsorgspligt over for de børn og unge, de har ansvaret for, lyder det fra Karen Ellemann.

Kommer der en helt konkret håndbog for magtanvendelse?

- Vi har brugt meget tid på at lave en klar lovgivning. Med til lovgivningen er der en lang række initiativer, som handler om at få viden og forklaring på, hvordan reglerne skal tolkes og arbejdes med, svarer Venstre-ministeren.

Af et faktaark fra aftalen fremgår et par eksempler:

Afværgehjælp. Døgninstitutioner, opholdssteder og kommunale plejefamilier får adgang til kortvarigt at fastholde eller føre et barn eller en ung til et andet rum, når det er ved at ødelægge eller beskadige ting. Det kan bl.a. være relevant i en situation, hvor en seksårig dreng i et raserianfald er ved at smadre anbringelsesstedets fjernsyn. En sådan adgang eksisterer ikke i dag.

Tilbageførsel. Der skabes adgang til, at medarbejderne på et opholdssted eller en døgninstitution kan tilbageføre et anbragt barn eller en ung, der stikker af eller forsøger at stikke af fra sit anbringelsessted, når det sker som led i omsorgspligten, og hvor barnet eller den unge udviser en adfærd, der medfører en risiko for skade på barnet eller den unge selv eller på andre.

ka / Ritzau

Se aftaleteksten her
Se faktaark - Klare rammer for voksenansvar over for anbragte børn og
unge

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/nye-regler-vil-tillade-voksne-at-saette-boern-og-unge-paa-plads

GDPR