Sundere skolebørn, der er mere motiverede for at lære. Sådan lyder en af konklusionerne i et nyt norsk studie, der har undersøgt, hvad et frokostmåltid i skoletiden kan gøre for børnene. Det skriver Fagbladet 3F.
- Mange mennesker har troet, at gratis skolemad kan give en mere lige social virkning, men der har ikke været nogen norsk forskning, der har bevist det før nu, siger forsker og projektleder Frøydis Vik fra Universitet i Adger (UIA) til mediet NRK.
Forskerne bag studiet har i et år observeret tre skoleklasser af 10-12-årige, der har fået serveret brød, pålæg, frugt og grøntsager til frokost. Studiet viser også, at et gratis skolemåltid, som følger de norske kostråd, har en socialt udjævnende effekt blandt elever med kortuddannede forældre.
Undersøgelsen er en del af det såkaldte ‘skolemadsprojekt’ i Norge, som undersøger, i hvilket omfang et dagligt frokostmåltid kan have indflydelse på læringsmiljøet, motivation for læring og vægtudvikling. Det er især elever, der har forældre med korte uddannelser, som så spiser sundere, når de får gratis skolemad.
Den gratis skolemad har umiddelbart ingen indflydelse på de elever, hvis forældre er højtuddannede, viser studiet.
Tidligere på året lavede Fagbladet 3F en rundringning til 49 danske folkeskoler. På 25 af skolerne svarede ledelsen, at flere elever møder sultne op eller uden madpakke.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.