dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat

Plejehjem får påbud: Ansatte udsættes dagligt for vold 

Ansatte på Fremtidens Plejehjem i Aalborg bryder grædende sammen og udsættes for både psykisk og fysisk vold næsten dagligt.

AALBORG: "En borger skælder ud, napper, kradser, bider, slår eller spytter efter ansatte næsten dagligt. En anden borger er manipulerende og nedværdigende og udsætter dagligt ansatte for verbale krænkelser i form af kritik, nedgørelse af faglighed og udseende samt skaber splittelse mellem ansatte."

Sådan lyder det i et af punkterne i det påbud, som Arbejdstilsynet har givet til Fremtidens Plejehjem i Aalborg Kommune, og som DK Nyt har fået aktindsigt i. 

Her har Arbejdstilsynet vurderet, at arbejdet på plejehjemmet ikke er planlagt, tilrettelagt og udført, så det er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt. "Der er risiko for, at utilstrækkelig forebyggelse af risikoen for vold kan forringe ansattes fysiske eller psykiske sundhed på kort eller lang sigt," lyder det. 

To borgere står bag

I påbuddet fremgår det samtidig, hvordan flere ansatte oplyser, at de eller kolleger har kradse- eller bidmærker på deres arme efter plejeopgaver, og flere ansatte er brudt grædende sammen, både før og efter de skal ind til en borger. På dagen for Arbejdstilsynets besøg blev det oplyst, at to ansatte havde grædt efter at have været inde hos en af borgerne. Virksomheden påbydes derfor at sikre, at arbejdet planlægges, tilrettelægges og udføres, så risikoen for vold er effektivt forebygget. 

Ansatte og ledelse på plejehjemmet har overfor Arbejdstilsynet oplyst, at det er to borgere på plejehjemmet, der dagligt udsætter ansatte for fysisk eller psykisk vold. 

Der oplyses desuden, at virksomheden ikke har kortlagt risikoen for vold og ikke planlægger arbejdet hensigtsmæssigt, fordi ansatte og ledelse oplyser, at der ikke sker systematisk registrering af hændelser med fysisk eller psykisk vold - hverken i hændelsesloggen eller under observationer. Langt de fleste episoder med udadreagerende adfærd, som Arbejdstilsynet blev bekendt med under besøget, var ikke registreret nogen steder. 

Ledelse og ansatte har derfor ikke et samlet overblik over antal hændelser, frekvens, tidspunkt på døgnet, eller om det er i særlige situationer, hændelserne sker. 

Utilstrækkelige tiltag

I Arbejdstilsynets vurdering indgår det, at ledelsen på plejehjemmet oplyser, at der er stort fokus på problematikken omkring de to borgere. Desuden indgår det, at ansatte har adgang til hændelsesloggen, og at brugen af hændelsesloggen skal implementeres blandt ansatte. Ledelsen oplyser desuden, at de snarest vil blive sat op, så de får adgang til at kunne tilgå de indkomne registreringer fra ansatte. Herudover at der er ansat en koordinerende sygeplejerske til at skabe systematik i bl.a. journaliseringen. 

Men Arbejdstilsynets vurdering er imidlertid, at disse tiltag ikke i tilstrækkeligt omfang forebygger risikoen for vold i arbejdet. Arbejdstilsynet lægger særligt vægt på, at der er daglig fysisk og psykisk vold, der ikke registreres i observationer eller hændelseslog, og at ansatte ikke er bekendt med, hvilken tilgang de skal benytte, og hvornår de skal trække sig. Dermed sikres det ikke, at tilgangen til beboerne er tilstrækkeligt konfliktnedtrappende, og risikoen for vold er ikke systematisk kortlagt med henblik på forebyggende initiativer, ligesom den løbende risikovurdering ikke er effektiv. 

Siden påbuddet har plejehjemmet efterkommet den ene halvdel om vold og traumatiske hændelser, men mangler stadig at komme i mål med påbuddet om psykisk arbejdsmiljø, fremgår det af Arbejdstilsynets hjemmeside. 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.