dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat

Psykiske udfordringer sender flere unge på førtidspension

Rekordmange unge modtager i dag førtidspension. Ny rapport peger på årsagerne.

Antallet af unge på førtidspension er fortsat stigende. 

Det viser en ny rapport fra Vive. 

I 2023 blev der tilkendt omkring 21.400 førtidspensioner, hvoraf cirka 5.900 blev givet til personer under 40 år. 

Og det er der en særlig grund til. 

Flere unge kommer nemlig i jobcentrene med alvorlige og komplekse psykiske udfordringer, og mange af dem har hverken erfaring med arbejde eller uddannelse. Og de udfordringer gør det vanskeligt at flytte dem mod uddannelse eller beskæftigelse. 

Lange ventetider i psykiatrien 

En af de væsentlige udfordringer i jobcentrenes arbejde er, at mange af de unge er blevet sent udredt og derfor ikke har fået den nødvendige hjælp, inden de søger mod jobcentret. 

Hertil kommer, at lange ventetider i psykiatrien i nogle tilfælde er med til at forhindre jobcentrenes arbejde med at sammensætte forløb for de unge, da det for mange kan være svært at forholde sig til andet, samtidig med at de venter på udredning. 

- De unge kæmper med komplekse og mangfoldige problematikker, men de er også udfordret af et skolesystem og et arbejdsmarked, som ikke altid er gearet til at tackle deres udfordringer, siger analytiker ved Vive Astrid Witt Rosenberg.

Behov for fleksibilitet 

Rapporten peger på, at fleksible ungdomsuddannelser kan bidrage til at få flere unge hjulpet i gang og dermed reducere antallet af unge uden uddannelse.

På samme måde kan en tidlig indsats i grundskolen forhindre, at den unges problemer eskalerer og senere bliver til alvorlige udfordringer.

 

Det mener jobcentermedarbejdere kan forebygge førtidspension: 
  • Tidlig intervention og forebyggelse i grundskolen
  • Alternative undervisningsformer og mere fleksible ungdomsuddannelser med fx. deltidsmuligheder
  • Sociale indsatser tilbudt af jobcentret
  • Øget tværfagligt samarbejde
  • Kortere ventetider i psykiatrien
  • Øget samarbejde med sundhedssystemet samt den unges familie og netværk 
  • Et mere rummeligt arbejdsmarked med plads til denne gruppe af unge

Kilde: Vive

Du kan læse hele rapporten her

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.