
LANGELAND: Mindst tre centrale embedsmænd i Langeland Kommune har i fem måneder været vidende om, at en medarbejder på børneasylcentret Tullebølle var mistænkt og politianmeldt for at have krænket asyldrenge seksuelt.
Kommunens økonomiudvalg besluttede mandag omgående at fritstille den øverste direktør for asylområdet, Sisi Eibye, som dermed måtte tage det fulde ansvar i sagen.
Men dokumenter som Radio24syv har fået adgang til, viser, at mindst tre medarbejdere i kommunen allerede i juni i år blev orienteret om sagen: Nemlig social- og familiechef Charlotte Jensen, økonomi- og stabschef Janni Hansen og en specialkonsulent. Borgmester Bjarne Nielsen (V) har ellers fastholdt, at han først blev orienteret om sagen torsdag den 20. oktober.
Ledelsen orienteret allerede i juni
Ledelsen på Børnecenter Tullebølle blev den 10. juni 2016 bekendt med, at en ansat havde sexmisbrugt drenge. En kvindelig vikar havde angiveligt både dyrket oralsex og fuldbyrdet samleje med flere asylbørn, viste blandt andet billeder og en video i dårlig kvalitet.
Orienteringen om, at der er begået overgreb, blev givet af social- og familiechef Charlotte Jensen den 10. juni omkring kl. 21 til ledelsen i asylsystemet, herunder direktør Sisi Eibye og driftschef Ulrik Pihl. Også økonomi og stabschef Janni Hansen blev involveret i sagen, men hun orienterede ikke borgmester Bjarne Nielsen.
- Hvis jeg havde vidst, at borgmesteren ikke var informeret, så ville jeg have informeret ham. Det er ikke smart. Vores procedurer skal strammes op, siger økonomi- og stabschef Janni Hansen til Radio24syv.
Ledelsen skal gennemgås med tættekam
Indtil nu er Børnecenter Tullebølle blevet lukket, centerleder Hanne Sommer forflyttet og asyldirektør Sisi Eibye er fyret. Men de nye oplysninger viser, at sagen ikke kan isoleres til asylafdelingen, idet embedsmænd i selve kommunen var orienteret.
Det betyder i praksis, at alle relevante chefer og ledende medarbejdere i kommunen, ud over borgmester Bjarne Nielsen, har kendt til sagen fra Børnecenter Tullebølle uden at foretage de lovpligtige indberetninger.
- Det er jeg selvfølgelig meget, meget ked af. Vi er nu nødt til at se på, hvordan der hele vejen rundt er blevet informeret i denne sag, siger borgmester Bjarne Nielsen.
Han understreger også, at hele ledelsen i kommunen nu skal gennemgås med en tættekam.
- Det er det, jeg skal til at undersøge de næste par dage, siger han.
Orienteret næsten fem måneder senere
Borgmesteren fastholder, at han ikke blev orienteret om sexsagen fra børnecentret før den 20. oktober 2016.
- Det fastholder jeg. Jeg har ingen erindring om at være blevet orienteret om sagen før i sidste uge, siger han.
På trods af, at alle relevante ledere i kommunen har kendt til overgrebssagen siden juni, mener borgmester Bjarne Nielsen at det var rigtigt at fyre asyldirektør Sisi Eibye.
- Jeg er nødt til at sige, at det stadig er asyldirektørens ansvar at indberette sådanne sager. Indtil det modsatte er bevist, må jeg have tillid til, at andre chefer og embedsmænd har gjort deres arbejde, siger Bjarne Nielsen.
mfa
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.