dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi
Foto: Ole Lind, Polfoto

Tværfaglig refleksion ind mod slag, spark og råb

Voldsom adfærd hos mennesker med demens kan forebygges. I Sønderborg har en ny metode resulteret i 40 pct. færre udfald

SØNDERBORG: 40 pct. færre udfald som fx slag, spark og råb. Det er det positive resultat, der er kommet ud af, at blandet andre tre plejecentre i Sønderborg Kommune sammen med Socialstyrelsen har udviklet og testet en ny måde at håndtere demente, udadreagerende borgere på.

Metoden tager udgangspunkt i, at råb, slag og andre udfald fra mennesker med demens er udtryk for angst eller utryghed over ting, som de ikke forstår. Udfaldene er deres måde at kommunikere - at give udtryk for deres utryghed.

Metodens kerne er, at medarbejdere og ledere fanger problemstillinger i opløbet. Små tegn i form af situationer, der er svære at håndtere for såvel den demente, medarbejdere som pårørende, vendes på en beboerkonference: I hvilke situationer reagerer den demente voldsomt? Hvordan kan de undgås? Hvordan håndteres situationer? Hvordan holder vi øje med, at det går bedre?

Den tværfaglige refleksion sikrer, at flest mulige observationer danner grundlag for de handlinger, der aftales, og at alle har fælles fokus. Ud over beboerkonferencen har metoden fokus på lederens rolle og kompetenceudvikling af medarbejderne.

Metoden bygger dels på plejecentrenes egne erfaringer, dels på eksisterende international og national viden om at forebygge og håndtere udadreagerende adfærd.

Fælles forståelse er vigtig
- Det er utroligt positivt, at vi har oplevet 40 pct. færre fysiske og verbale aggressioner. I praksis har vi oplevet, at metoden sikrer klare rammer for, hvad vi gør, og for samspillet mellem medarbejdere, ledere og demenskonsulent.

Medarbejderne oplever, at deres forståelse for beboerne bliver større, og at deres faglige fokus skærpes, fortæller projektleder Eva de Wolff.

- Ud over øget livskvalitet for de demente borgere er arbejdsmiljøet forbedret for medarbejderne. Det har naturligvis stor betydning, at såvel fysiske som verbale aggressioner er faldet drastisk - det øger medarbejdernes faglige tilfredshed i mødet med demente borgere, siger hun.

Metoden vil i 2015 og 2016 blive udbredt og implementeret på alle Sønderborgs plejecentre, ligesom metoden bliver anvendt af demenskoordinatorerne i deres arbejde.

 

Socialstyrelsen har udviklet metoden i samarbejde med Sønderborg, Syddjurs og Hillerød Kommuner, og i hver kommune har tre plejecentre deltaget i udvikling og afprøvning.
Erfaringerne er nu indsamlet og evalueret af SFI, Det nationale forskningscenter for velfærd.
Nationalt Videnscenter for Demens anslår, at der er ca. 90.000 borgere med demens i Danmark. Heraf vurderes ca. 8000 at have adfærdsforstyrrelser, fx udadreagerende adfærd.
Der kan være tale om aggressiv adfærd med trusler eller fysisk vold, men også uhæmmet opførsel eller rastløshed.


Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/tvaerfaglig-refleksion-ind-mod-slag-spark-og-raab

GDPR