
Af socialkonsulent Ahmet Demir
I går holdt jeg oplæg om børn og unge for somaliske kvinder. Vi kom bl.a. ind på følgende emner:
- Forældrerolle.
- Forældreansvar.
- Psykisk udvikling.
- Opdragelse.
- Kultursammenstød og dilemmaer mellem to kulturer.
Selv om jeg tidligere har undervist og holdt oplæg for somaliske mødre, havde jeg stadig mine egne fordomme om, at mødrene ikke ville være åbne i forhold til ovenstående emner og dele deres tanker og bekymringer omkring deres børn og unge. Jeg må indrømme, at mine fordomme faldt til jorden. Da jeg skulle i gang med at holde oplæg, kunne jeg mærke, at de mødre, der var mødt op, udstrålede engagement, tilstedeværelse, viljestyrke og interesse for at få viden omkring deres børn og unge.
Overskriften på mit indlæg kommer fra en af deltagerne. Ordene og mødet satte gang i en del tanker, som jeg vil dele med jer læsere, og alle der arbejder med eller har kontakt til somaliske grupper.
Jeg sidder med tanker om:
- Fordomme over for en anden kultur, her den somaliske.
- Disse mødres vilje, lyst og betydning for deres børn og unge.
- Det boligsociale arbejde og myndighedernes projekter for disse grupper skal lægge vægt på deres behov.
- Oplysning og konstruktiv kontakt kan være med til, at gruppen viser interesse for at være en del af fællesskabet og blive integreret i samfundet.
Fordomme over for en anden kultur, her den somaliske
Fordomme har vi alle, og vi kan have mange grunde til at have fordomme over for hinanden. Den etnisk somaliske gruppe bliver i medierne ofte omtalt som en gruppe, der ikke ønsker at være en del af fællesskabet og lade sig integrere i samfundet, og som værende meget traditionsbundet. Tidligere er nogle politikere kommet med så grove udtalelser om gruppen, at jeg vil tillade mig at mene, at udtalelserne havde racistisk karakter. Alle disse ting er med til at fastholde vores fordomme over for gruppen.
For mig er mine fordomme blevet minimeret, efterhånden som jeg har mødt somaliske familier. Især disse møder har endnu engang bekræftet for mig, at en mors drømme og visioner på sine børns vegne ikke har noget med kultur og tro at gøre. Samtlige deltagere siger, at de ønsker, deres børn skal have en uddannelse og blive gode samfundsborgere her i landet, hvilket ikke mindst kan være gavnligt for deres oprindelsesland.
Nøglen til at minimere fordomme er kontakt og direkte oplevelse af andres syn på opdragelse, visioner på børnenes vegne og ikke mindst ønsket om at være aktive samfundsborgere, der bidrager til fællesskabet.
Nyheder er værd at betale for
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.