dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat

Sår, afføring og gammel tobak - nej tak:
Aarhus vil af med dårlig lugt på plejehjem

Dårlig lugt på plejehjem kan påvirke både medarbejdere og beboernes trivsel. Det har Aarhus fundet otte løsninger på.

AARHUS: Der er mange faktorer, som gør, at næsen kan mødes af en kras lugt, når man træder ind på et plejehjem. Det vil Aarhus Kommune af med og har derfor undersøgt seks plejehjems "duftmiljøer". 

Det er der kommet otte anbefalinger ud af, som skal fjerne den ramme lugt, som kan komme af sår, tis, afføring og gammel tobak. Det kan nemlig forbedre arbejdsmiljøet og trivslen blandt beboerne, lyder det fra kommunen. 

Find hele rapporten her Duftmiljørapport (Til print)5

Anbefalingerne lyder bl.a. på, at der kan findes nye løsninger til opbevaring af affald og beskidt vasketøj, samt at eksisterende behagelige dufte kan brugres strategisk.

- Undersøgelsen af duftmiljøer på plejehjem er banebrydende, da der er tale om et nyt studiefelt. Dufte registrerer vi hver eneste dag, og dufte danner ubevidst en ramme hos hver eneste af os i forhold til vores opfattelse af rart, dejligt og godt - eller det modsatte, siger Annette Secher, ældre- og omsorgschef.

Undersøgelsen er nemlig den første af sin art i Danmark, og efter sommerferien vil Sundhed og Omsorg i Aarhus begynde at implementere anbefalingerne ude på plejehjemmene. Rådmand Jette Skive (DF) har lavet et budgetforslag, hvor der tilføres penge til området.   

Undersøgelsen hedder "Mange hjem under samme tag" og er foretaget sammen med Moesgårds Antropologiske Analyseenhed, Aarhus Universitet.

De otte anbefalinger: 

  • Nye løsninger til opbevaring af affald og beskidt vasketøj
  • Duften af mad er vigtig
  • Brug eksisterende behagelige dufte strategisk
  • Organisering af personalets duftmiljøindsats
  • Brug lugtesansen som arbejdsredskab
  • Duft og lugt som et fokus i rengørings- og plejerutiner
  • Ventilation og arkitektur – kendskab og overblik er afgørende
  • Overvej dufttilsætning steder hvor lugtgener ikke kan elimineres 

Kilde: Aarhus Kommune

ibs

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.